“Senke nad Balkanom 2” osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u

0
245

Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa “Gala pretpremijere”, prikazane su prve epizode srpskih serija “Grupa”, “Besa”, “Senke nad Blakanom 2”, kao i “Porodica Markovski“ (Severna Makedonija), te “Jezero” (Slovenija).

"Senke nad Balkanom 2" osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u
Ekipa “Senki nad Balkanom” na jubilarnom sarajevskom festivalu

Najveći broj glasova publike na upravo održanom jubilarnom 25. SFF-u osvojio je nastavak serije “Senke nad Balkanom”. Tako su na osnovu glasova posetilaca “Senke 2” na prvom mestu sa prosečnom ocenom 4,77. Odmah iza nje je “Besa” (4,72), na trećem “Jezero” (4,68), onda “Grupa” (4,60), pa “Porodica Markovski” (3,81).

Premijernom prikazivanju na 25. SFF-u prisustvovala je autorska i glumačka ekipa “Senki nad Balkanom”, predvođena rediteljem i glumcem Draganom Bjleogrlićem. Nju je publika nakon prikazivanja nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

“Senke 2” premijerno predstavljene na Sarajevo Film Festivalu
"Senke nad Balkanom 2" osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u
Dragan Bjelogrlić daje izjavu

Draga sezona “Senki nad Balkanom” stiže iz “United media” originalne produkcije. Doneće gledaocima još ambiciozniji prikaz skrivene istorije Balkana, uz spektakularnu mešavinu akcije i drame, misterije i napetosti, vodeći od blatnjavih ulica Jatagan male, pa sve do blistavih bečkih koridora vlasti. Radnja “Senki 2” počinje tridesetih godina prošlog veka, pred početak Drugog svetskog rata. Glavni likovi Tane (Dragan Bjelogrlić) i Stanko (Andrija Kuzmanović) se ponovo nalaze u srcu misterije koja može promeniti sudbinu Evrope.

– Druga sezona ide u 1933. godinu. Počinje dočekom nove 1934. kada se pripremalo i realizovalo ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića. To je politička pozadina serije. Naravno da će ova sezona kao i prva imati nekoliko paralelnih priča koje se isprepliću i na kraju se kao u levku sakupe u jednu priču, zajednički rasplet. Ubeđen sam da su to godine koje su u mnogome odredile čitav XX vek, a posebno situaciju na Balkanu i da su koreni svega što živim danas postavljeni onda – istakao je ranije Bjelogrlić.

Sarajevo Film Festival 2019: Najbolji film “Take me somewhere nice”
"Senke nad Balkanom 2" osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u
Ekipa serije “Besa” na jubilarnom 25. SFF-u

I u nastavku će gledaoci uživati u rolama koje tumače Marija Bergam; Nenad Jezdić; Goran Bogdan; Jovana Stojiljković; Miloš Samolov; Srđan Žika Todorović; Gordan Kičić; Nikola Đuričko; Nebojša Dugalić; Branimir Brstina; Marko Živić; Toni Mihajlovski; Petar Arsovski… ali i u novim likovima koji su dodeljeni Nataši Ninković; Leoni Paraminski; Bogdanu Dikliću; Vesni Trivalić; Marku Grabežu; Igoru Đorđeviću; Petru Strugaru; Srđanu Timarovu…
Početak emitovanja planiran je od oktobra 2019. ekskluzivno na kanalu NOVA S, koju gledaoci mogu pratiti preko SBB mreže; Total TV-a; Beogrida; D3i; i EON platformi.

Serija “Besa” od 16. decembra na MTS televiziji

Podsetimo, “Besa” je okupila međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca. Seriju je kreirao Toni Džordan koji je, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz našeg regiona, radio na priči. Serija je nastala po originalnoj ideji Srđana Šapera. Priča prati Uroša Perića (Radivoje Raša Bukvić) porodičnog čoveka iz Beograda i oca dvoje dece, koji vozeći kombi na službenom putu u Crnoj Gori učestvuje u saobraćajnoj nesreći. U toj nesreći, ne njegovom greškom, strada ćerka najvećeg balkanskog narko-bosa Dardana Beriše. Seriju je režirao Dušan Lazarević, a pored Bukvića u njoj glume Miloš Timotijević; Arben Barjaktaraj; Lana Barić; Hana Selimović; Radoslav Milenković; Milan Marić… Gledaoci su “Besu” mogli da prate na kanalu Superstar TV na MTS televiziji.

Snima se TV serija “Grupa”, Vojin Ćetković igra inspektora

Tvorci serije “Grupa” su Uroš Tomić i Dragan Đurković. Oni su, kako bi što verodostojnije oslikali priču i vreme, okupili scenariste i reditelje različitih generacija. U seriji glume: Igor Benčina; Filip Đurić; Pavle Mensur; Jasna Đuričić; Nela Mihajlović; Vojin Ćetković; Branka Katić; Denis Murić; Ivana Zečević; Marko Milivojev Mili; Milica Mima Trifunović; Tijana Marković… Režiju potpisuju: Uroš Tomić; Ivan Stefanović; Slobodanka Radun; Jelena Gavrilović; Nemanja Ćeranić; Miloš Radunović; i Gvozden Đurić. U seriji se prepliću žanrovi i društvene grupe, a u središtu priče su suprotsavljanje grupa i borbe klanova, mafije, policije, mafije, i klinci su kolateralna šteta. Autori očekuju da “Grupa” skrene pažnju na to koliko je porodica danas važna, ali i da, u maniru najboljih krimi-serija, privuče široki krug gledalaca. Posle svake epizode postavlja se pitanje: “Ko je to uradio?”. Emitovanje serije “Grupa” počinje u oktobru, na RTS-u.

E. A / Foto: Sarajevo Film Festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde