“Senke nad Balkanom 2”: Miloš Biković tumači Josipa Broza Tita

0
682

U drugoj sezoni serije mladog Tita gledaćemo samo u nekoliko scena. Mada se tokom snimanja spekulisalo se da je ova uloga poverena Petru Benčini, autor serije se opredelio za drugog glumca.

"Senke nad Balkanom 2": Miloš Biković tumači Josipa Broza Tita
Miloš Biković tumači mladog Josipa Broza Tita

Miloš Biković tumači Josipa Broza Tita u hit seriji “Senke nad Balkanom”. Reditelj Dragan Bjelogrlić i mladi glumac ponovo su sarađivali nakon filma “Montevideo Bog te video”.

Bikoviću je još u prvoj sezoni bila namenjena uloga mladog inspektora Stanka Pletikosića, ali zbog obaveza u Rusiji on to nije mogao da prihvati. Tako je ta rola pripala Andriji Kuzmanoviću.

“Senke nad Balkanom 2”: Na EON platformi od 8. novembra sve epizode druge sezone

Tito bi trebalo da bude glavni junak u trećoj sezoni. Naravno, ukoliko bude snimana, jer od početka je bilo reči da će “Senke” imati tri dela.
– Igram mladog Tita, iz perioda pre nego što je postao poznat kao onaj Tito koga su svi znali. A, što mi daje slobodu da svoj lik tumačim drugačije. I žanr ove serije, koja se poigrava sa istorijskim činjenicama, takođe mi to dozvoljava. Drago mi je što ponovo radim sa Draganom Bjelogrlićem. Naša saradnja bila je kratka u ovom projektu, ali, videćemo, ako bude nastavka i Tita kao jednog od glavnih junaka, onda ću moći više da vam kažem – rekao je Biković za “Kurir”.

“Senke nad Balkanom 2” osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u

Od istorijskih likova u seriji pojavljuju se i vajar Ivan Meštrović (igra ga Nikola Vujović); knez Pavle Karađorđević, brata od strica kralja Aleksandra (Radovan Vujović), kao i Mustafa Golubić (Goran Bogdan), koga smo gledali i u prethodnoj sezoni.
– Raša (Radovan Vujović – prim. aut.), kad sam ga zvao, nije ni pitao koga treba da igra. Sjajan je glumac i odmah je ušao u lik – otkrio je reditelj. Bjelogrlić je još ranije izjavio:

“Senke nad Balkanom 2”: Objavljena prva pesma – “Barjak”

– Pokušavamo da u “Senkama 2” napravimo potpuno novu priču koja će u svojoj strukturi i atmosferi ostati dosledna prvoj sezoni. Imamo sve junake koji su preživeli i neke nove. Kod nekih će publika videti ozbiljne promene. Generalno, želimo da napravimo nešto što može da se gleda bez obzira na to da li su pratili prvu sezonu završenu pet godina ranije.

– Ova sezona će se događati 1934. godine, baviće se ne baš veselom situacijom u Jugoslaviji, koja puca po šavovima, i Evropi, nad koju se nadvila senka rata i gde fašisti u Italiji i nacisti u Nemačkoj zveckaju oružjem. Hitler je proglašen za ličnost godine u magazinu “Tajm”. Dva događaja su ključna: građenje spomenika Neznanom junaku na Avali i ubistvo kralja Aleksandra u Marselju. U politička ubistva bili su umešani špijuni – najavio je Dragan Bjelogrlić gostujući na Prvoj.

8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18

U drugoj sezoni “Senki” Tane i Stanko će sledeći krvavi trag poremećenog ubice, otkriti užasnu zaveru koja može čitavu Evropu gurnuti u haos. Ova jeziva ubistva pokreće niz uzbudljivih i misterioznih događaja u kojima će se sukobiti lokalni moćnici, državna elita, baš kao i tajna udruženja i strane obaveštajne službe. Savezništva se sklapaju i raskidaju, ljubavi rađaju i nestaju, prijatelj će počiniti izdaje, a neprijatelji menjati strane… Jer, svi se bore za svoju prevlast.

Josip Broz Tito je tih godina živeo u Beču, a u seriji će glavni grad Austrije dočarati Novi Sad. Verovatno najprepoznatljiviji filmski Josip Broz je bio Marko Todorović, koji ga je igrao nekoliko puta – u “Užičkoj republici” (1974); serijama “Dani Avnoja” (1983); “Odlazak ratnika, povratak maršala” (1986); “Misija majora Atertona” (1986); “Četrdeset osma – zavera i izdaja” (1988).

“Senke nad Balkanom”: Ogi Radivojević peva pesmu “Divna”
"Senke nad Balkanom 2": Miloš Biković tumači Josipa Broza Tita
JOSIP BROZ TITO NA FILMU: Marko Todorović, Ričard Barton i Dragan Bjelogrlić

Tita je inače prvi put na filmu 1945. otelotvorio Rus Ivan Bersenjev u sovjetskom filmu “U planinama Jugoslavije”, a u Jugoslaviji Vjekoslav Afrić u filmu “Živeće ovaj narod”. Josipa Broza je igrao i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima “Tito i ja” (1992) i “Žućko” (2011); pa Rade Šerbedžija, doduše u mladom Titovom izdanju, u seriji “Bombaški proces” (1978); Lazar Ristovski u filmu “Igmanski marš” (1983); Miša Janketić u TV-filmu “Licem u lice u Napulju” (1983).

Devedesetih godina Tita je glumio i Dragoljub Mićko Ljubičić u filmu “Tito po drugi put među Srbima” Želimira Žilnika; pa Radko Polič u “Falsifikatoru” (2013); a Dragan Bjelogrlić ga je igrao u seriji “Ravna gora” Radoša Bajića (2013); i Dragan Destop u parodiji na partizanske filmove “Narodni heroj Ljiljan Vidić” (2015), gde je umesto vučjaka maršalu dodeljena pudlica.

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Istorija koju nas nisu učili
"Senke nad Balkanom 2": Miloš Biković tumači Josipa Broza Tita
JOSIP BROZ TITO NA FILMU: Dragoljub Mićko Ljubičić, Voja Brajović, Lazar Ristovski i Dragan Despot

– Tito je ogromna politička figura i čast mi je da igram takvog čoveka. Kao glumcu izuzetno mi je inspirativno to što je on bio pun kontroverzi, vrlo mistične biografije i sa mnogo različitih lica – izjavio je Bjelogrlić tokom snimanja serije “Ravna gora”.

Ričard Barton glumio je Maršala u “Sutjesci” 1973, a Tito nije baš bio oduševljen kako ga je prikazao.
– Sedeo sam na prvoj projekciji s Titom, gde smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio, i Tito kaže: “Pa ja nisam bio ovako pijan u ratu” – rekao je svojevremeno Velimir Bata Živojinović.

J. D. / Izvor: Kurir, Nova S, Prva TV

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde