“Senke nad Balkanom 2”: Petar Benčina glumi Tita

0
50

Pala je poslednja klapa na snimanju druge sezone hit serije “Senke nad Balkanom”. Reditelj Dragan Bjelogrlić konačno je našao glumca koji će igrati Josipa Broza.

Mladog Tita u nekoliko scena tumači Petar Benčina.
– Nema Tita bez mene. On se samo pojavljuje kao specijalni gost u drugoj sezoni, ali on posle nosi treću sezonu. Vrlo mi je važno da nađem glumca koji to može da iznese – izjavio je Bjelogrlić za “Kurir”.

Prvi trejler za drugu sezonu serije “Senke nad Balkanom”

Od istorijskih likova u seriji pojavljuju se Ivan Meštrović i knez Pavle. I u nastavku serijala, gledaoci će imati prilike da uživaju u sjajnoj glumi Gorana Bogdana, koji tumači lik Mustfe Golubića.
– Pokušavamo da u “Senkama 2” napravimo potpuno novu priču koja će u svojoj strukturi i atmosferi ostati dosledna prvoj sezoni. Imamo sve junake koji su preživeli i neke nove. Kod nekih će publika videti ozbiljne promene. Generalno, želimo da napravimo nešto što može da se gleda bez obzira na to da li su pratili prvu sezonu završenu pet godina ranije – rekao je Bjela.

U Barandi počelo snimanje druge sezone serije “Senke nad Balkanom”
"Senke nad Balkanom 2": Petar Benčina glumi Tita

Josip Broz Tito je tih godina živeo u Beču, a u seriji je glavni grad Austrije dočaraće Novi Sad. Verovatno najprepoznatljiviji filmski Josip Broz je bio Marko Todorović, koji ga je igrao nekoliko puta – u “Užičkoj republici” (1974); serijama “Dani Avnoja” (1983); “Odlazak ratnika, povratak maršala” (1986); “Misija majora Atertona” (1986); “Četrdeset osma – zavera i izdaja” (1988).

Ričard Barton glumio je Maršala u “Sutjesci” 1973, a Tito nije baš bio oduševljen kako ga je doneo.
– Sedeo sam na prvoj projekciji s Titom gde smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio, i Tito kaže:”Pa ja nisam bio ovako pijan u ratu” – ispričao je svojevremeno Velimir Bata Živojinović.

BALŠA ĐOGO: Smisli smo drugi deo serije “Pet”, nešto i napisali

Tita je inače prvi put na filmu 1945. otelotvorio Rus Ivan Bersenjev u sovjetskom filmu “U planinama Jugoslavije”, a u Jugoslaviji Vjekoslav Afrić u filmu “Živeće ovaj narod”. Josipa Broza je igrao i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima “Tito i ja” (1992) i “Žućko” (2011); pa Rade Šerbedžija, doduše u mladom Titovom izdanju, u seriji “Bombaški proces” (1978); Lazar Ristovski u filmu “Igmanski marš” (1983); Miša Janketić u TV-filmu “Licem u lice u Napulju” (1983).   Devedesetih godina Tita je glumio i Dragoljub Mićko Ljubičić u filmu “Tito po drugi put među Srbima” Želimira Žilnika; pa Radko Polič u “Falsifikatoru” (2013); a Dragan Bjelogrlić ga je igrao u seriji “Ravna gora” Radoša Bajića (2013); i Dragan Destop u parodiji na partizanske filmove “Narodni heroj Ljiljan Vidić” (2015), gde je umesto vučjaka maršalu dodeljena pudlica. 

JDP: Premijerno izvedena predstava “Lorencačo” u režiji Borisa Liješevića
"Senke nad Balkanom 2": Petar Benčina glumi Tita
Marko Todorović (Odlazak ratnika, povratak maršala); Ričard Barton (Sutjeska); Dragan Bjelogrlić (Ravna Gora)

– Tito je ogromna politička figura i čast mi je da igram takvog čoveka. Kao glumcu izuzetno mi je inspirativno to što je on bio pun kontroverzi, vrlo mistične biografije i sa mnogo različitih lica – izjavio je Bjelogrlić tokom snimanja serije “Ravna gora”.

"Senke nad Balkanom 2": Petar Benčina glumi Tita
Dragoljub Mićko Ljubičić (Tito po drugi put među Srbima); Voja Brajović (Tito i ja); Lazar Ristovski (Igmanski marš), Dragan Despot (Narodni heroj Ljiljan Vidić)

Kako će Petar Benčina izneti novu rolu gledaoci će imati prilike da vide u novim epizoda “Senki nad Balkanom”, koje će od jeseni početi premijerno da se prikazuju na kanalu Nova S.
Benčina je suprug glumice Tamare Dragičević i asistent Dragana Petrovića Peleta. Igrao je u serijama “Pogrešan čovek”; “Žigosani u reketu”; “Vojna akademija”; “Zaustavi vreme”; “Gorki plodovi”; “Santa Maria della Salute”; “Psi laju, vetar nosi”; “Komšije”…

"Senke nad Balkanom 2": Petar Benčina glumi Tita
Vjekoslav Afrić (Živeće ovaj narod); Rade Šerbedžija (Bobmaški proces); Radko Polič (Falsifikator)

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde