“Senke 2” premijerno predstavljene na Sarajevo Film Festivalu

0
222

Emitovanje novih epizoda serije “Senke nad Balkanom” počeće u oktobru na televiziji Nova S.

"Senke 2" premijerno predstavljene na Sarajevo Film Festivalu

Ekipa serije “Senke nad Balkanom” prodefilovala je 19. avgusta crvenim tepihom, odnosno crvenim ćilimom, četvrte večeri 25. Sarajevo Film Festivala. Festivalska publika imala je priliku da premijerno pogleda prvu duplu epizodu nove sezone. Nakon sjajnih reakcija gledalaca, druženje je nastavljeno na koktelu uz nastup benda “Sestre”, koje su inače za “Senke 2” otpevale numeru “Barjak”.

“Senke nad Balkanom 2”: Objavljena prva pesma – “Barjak”

Autorsku i glumačku ekipu “Senki” predvodio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić. Pored njega su bili glumci Marija Bergam; Nataša Ninković; Leona Paraminski; Jovana Stojiljković; Goran Bogdan; i Radivoje Raša Bukvić; kao i jedan od scenarista Boban Jevtić; i glavni scenograf Goran Joksimović.

A, glumica Jovana Stojiljković je i članica žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. SFF. Ostali članovi su: reditelj i scenarista Ruben Östlund (predsednik žirija); direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer; direktorka za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u “Netflixu” Funa Maduka; i rediteljka Teona Strugar Mitevska.

54. Filmski susreti: Na zatvaranju pilot epozoda “Senke nad Balkanom 2”

– Pre dve godine smo na istom ovom mestu predstavili “Senke nad Balkanom”. Sarajevo Film Festival je za nas bio taličan, posle su se samo ređali uspesi. Moje ambicije su bile da napravimo nešto što odskače od uobičajenih produkcija. Tada nisam gajio optimizam da će biti dobro prihvaćeno, ali to se desilo. Ko je voleo prvi deo, siguran sam da će voleti i nastavak – rekao je Bjelogrlić novinarima. Druga sezona “Senki nad Balkanom” snimljena je u originalnoj produkciji kompanije “United Media”.

BALŠA ĐOGO: Smisli smo drugi deo serije “Pet”, nešto i napisali

Osim “Senki 2” na 25. SFF će u sklopu ovogodišnjeg programa “Pretpremijere gala” publici biti predstavljeno još četiri serije koje će se od jeseni naći na programima regionalnih TV kuća. Među njima su i srpske “Besa” i “Grupa”. Biće predstavljen u programu “CinelinkDrama” i projekat nove srpske serije “Sabre”, čiji su autori Goran Stanković i Vladimir Tagić.

Film “Šavovi” Miroslava Terzića je u programu “Open Air”, a Snežana Bogdanović, glavna protagonistkinja ovog ostvarenja, bila je u Sarajevu i deo ekipe filma “Sin”. Ovo ostvarenje rediteljke i scenaristkinje Ines Tanović, prikazano je na otvaranju SFF-a. To je koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, a osim Bogdanovićeve u filmu igra i njen suprug Uliks Fehmiu; kao i Dino Bajrović; Emir Hadžihafizbegović; Lidija Kordić; Ermin Bravo; Maja Izetbegović; Admir Glamočak i drugi.
U Sarajevu je bio i Nikola Kojo, zajedno sa ekipom filma “Saberi se, baba” čije snimanje bi trebalo da počne u oktobru. U filmu će igrati i Mira Banjac; Emir Hadžihafizbegović; Branislav Trifunović; Vedrana Božinović; Alma Prica; Jadranka Đokić; Gordana Boban; Admir Glamočak…

Snima se TV serija “Grupa”, Vojin Ćetković igra inspektora

Jubilarni festival u Sarajevu održava se od 16. do 23. avgusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Ove godine najavljen je rekordan broj filmova, čak 270 u 18 programa. A, 53 filma je u konkurenciji za “Srce Sarajeva”. Novina je i da je crveni tepih zamenjen crvenim ćilimom. Tako ispred Narodnog pozorišta Sarajevo brojne zvezde i gosti SFF-a šetaju ćilimom, koji je spoj tradicionalnog i savremenog. Dizajn je inspirisan elementima ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. Budući da Festival ima veliki uticaj na promociju grada, gradonačelnik Abdulah Skako je dao predlog da se napravi specijalni crveni tepih za 25. SFF. Inače, specijalna gošća SFF 2019 je legendarna francuska glumica Izabl Iper (Isabelle Huppert), koja je i ovogodišnja dobitnica “Srca Sarajeva”.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba

Na “CineLink” koprodukcinom marketu su i dve srpske produkcije – “Mraz” Pavla Vučkovića i “Majka Mara” Mirjane Karanović. Takođe, na 25. SFF biće predstavljene i srpska koprodukcija “Živi i zdravi” Ivana Marinovića, projekat koji nastaje kao koprodukcija Crne Gore i Srbije. Svetsku premijeru u Sarajevu ima bugarsko-srpski celovečernji igrani film “Ukrug” Stefana Komandareva (Glavni takmičarski program); kratkometražni dokumentarni film “A sad se spušta veče” Maje Novaković je u Takmičarskom programu dokumentarnog filma; a kratki igrani film “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića u Takmičarskom programu kratkometražnog filma. Kratki igrani film “Šerbet” Nikole Stojanovića je u Takmičarskom programu – studentski film…

E. A. / Foto: Sarajevo Film Festival


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde