Festival SEEFF u Berlinu: Gorici Popović nagrada za najbolju glumicu

0
125

Film “Kožje uši” niže uspehe na međunarodnim festivalima.

Gorica Popović Kozje uši
Foto: Promo

U Berlinu je upravo okončan festival SEEFF (South East European Film Festival). Gorica Popović je nagrađena kao najbolja glumica za ulogu u ostvarenju “Kozje uši” reditelja Marka Kostića, nastalom po scenariju i romanu Vladislave Vojnović. U kratkom obrazloženju žirija navedeno je da “Goricu Popović nagrađuju za snažnu, uverljivu, autentičnu i optimističku glumačku kreaciju lika bake koja se stara o svojoj unučadi u postsocijalstičkoj Srbiji”. U ime Gorice Popović nagradu je primila mlada glumica Milica Spasojević.

GORICA POPOVIĆ: Preko Fejsbuka dobila ulogu
Mlada glumica Milica Spasojević u Berlinu prima nagradu u ime Gorice Popović
Mlada glumica Milica Spasojević u Berlinu prima nagradu u ime Gorice Popović

Na berlinskom festivalu posthumno je nagrađen i Nebojša Glogovac za film “Ustav Republike Hrvatske”. Inače, na festivalu SEEFF je ove godine prikazano 16 filmova iz 15 zemalja južne i istočne Evrope, a međunarodni žiri dodelio je četiri nagrade.

„Kozje uši“ emitovaće se kao mini-serija na RTS-u

A, ovih dana, kolekcija priznanja filma “Kozje uši” uveličaće se za još jedno. Naime, u Filmskom centru Srbije će 5. juna reditelju Marku Kostiću biti svečano uručena nagrada za najgledaniji film na 17. Festivalu srpskog filma u Australiji, “Kristalna koala”. Ova manifestacija je održana u novembru i decembru 2017. u šest gradova Australije (Sidneju, Melburnu, Pertu, Adelaidu, Brizbejnu i Vulagongu). U ime festivala novčanu nagradu i “Kristalnu koalu” dobitniku će uručiti ambasador Australije u Srbiji Džulija Fini.

Gorica Popović najbolja glumica Filmskih susreta po izboru publike
Kozje uši snimanje Nikola Kojo Gorica Popović reditelj Marko Kostić
Nikola Kojo i Gorica Popović sa rediteljem Markom Kostićem na snimanju filma “Kozje uši”; Foto: Facebook / Kozje uši

“Kozje uši” će i u danima pred nama nastaviti festivalski pohod. Počektom juna biće prikazan u zvaničnoj konkurenciji festivala “Zlatna lipa” u Staroj Zagori u Bugarskoj, kao i na SEEFF festivalu u Parizu. Ovo ostavrenje sa uspehom je prikazano na Beijing International Film Festival u Pekingu; zatim na Bejrut International Women Film Festivalu u Libanu; kao i na Lake View International Film Festivalu u Čandigaru, u Indiji. Gorica Popović dobila je takođe nagradu za glavnu ulogu na FICOCC (Five Continents International Film Festival) u Venecueli. A, na festivalu snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” direktor fotografije Miloš Spasojević dobio je nagradu evropske asocijacije snimatelja IMAGO.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde