Sedmi Beogradski irski festival od 9. do 17. marta

0
174

Glavni grad Srbije će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika. Nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biće osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Sedmi Beogradski irski festival od 9. do 17. marta

Sedmi Beogradski irski festival (BIF) održaće se od 9. do 17. marta pod sloganom “Springtime in Belgrade!”. Na više lokacija u gradu biće predstavljeni neki od najzanimljivijih segmenata irske kulture.

DABLIN: Grad kulture i piva

Tokom devet dana festivala, publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji.

– Zadovoljstvo je najaviti 7. Beogradski irski festival, koji će predstaviti živopisne irske i srpske sadržaje u oblasti filma, muzike, književnosti, vizuelnih umetnosti. Kulminiraće proslavom dana Svetog Patrika, koju nikako ne treba propustiti 17. marta u Beogradu – izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

Sedmi Beogradski irski festival od 9. do 17. marta
Grupa “Orthodox Celts” se vratila sa prvog putovanja po Irskoj

On je dodao da će publika imati priliku da uživa u brojnim programima uključujući sedmodevni filmski segment, sa dokumentarnim i dečjim animiranim ostvarenjima. Ovaj program će otvoriti irski reditelj nominovan za Oskara Leni Abrahamson.
– Prvi put festival će ostaviti trajni trag u Beogradu. I to u vidu velike strit-art instalacije irskog umetnika Džejms Erlija – rekao je Kaminski.

“Šok i nevjerica”: “Zabranjeno pušenje” objavilo spot za pesmu “Irska”
Leni Abrahamson, Foto: Molly Keane
Leni Abrahamson, Foto: Molly Keane

Filmski program predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske. Između ostalih biće prikazani i neki od najznačajnijih filmova Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), reditelja filma “Soba” nominovanog za Oskara 2016. Bri Larson (Brie Larson) je za glavnu ulogu u ovom ostvarenju osvojila Oskara (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu). Abrahmson će biti i specijalni gost ovogodišnjeg festivala.
Pored igranih i dokumentarnih filmova, festival će posebnu pažnju ove godine posvetiti animiranim filmovima za decu i odrasle.

Zeleni Dablin – Crna bara
Džejms Erli, Foto: Al Higgins
Džejms Erli, Foto: Al Higgins

U okviru programa “Vizuelne umetnosti”, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli (James Early) oslikaće mural / strit-art instalaciju u centru Beograda. Publika će imati priliku da vidi i neverovatne digitalne skulpture prestižnog irskog umetnika Džona Gerarda (John Gerrard).

Prvi put ove godine, oslanjajući se na uspeh Beogradskog irskog festivala, u saradnji sa Ambasadom Irske biće održana jednodnevna Digitalna konferencija. Njen fokus je kreativna digitalna industrija u Srbiji i Irskoj, i mogućnosti da kompanije investiraju u Srbiju. Učestvovaće predstavnici irskih i srpskih kompanija. Specijalnu prezentaciju održaće vodeći studio za animaciju u Irskoj – “Cartoon Saloon”. Ovaj studio ima tri nominacije za Oskara, kao i za Zlatni globus, BAFTA nagradu i Emmy. Konferenciju će otvoriti ambasadorka Irske, njena ekselencija Orla O Hanrahan.

47. FEST: 125 premijernih filmova

Festival će se ove godine osvrnuti i na irsku književnost, a posetioce očekuje i uzbudljiv muzički program.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini; Irish Film International; Culture Ireland; delegacija Evropske Unije; EU Info centar; Grad Beograd; CRH; BPI; Agri Business Partner; Comtrade; Jameson; Guinness (Carlsberg, Serbia); Turistička organizacija Beograda; Jugoslovenska Kinoteka; Irish Honorary Consulate (Srbija); i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje BIF ne bi bilo moguće.   

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde