Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

0
311

U Kruševcu je svečano otvoren Trg glumaca – velikani glumišta bdiju nad kulturom grada.

Na svečanosti povodom otvaranja Trga glumaca Nebojša Ilić govorio je poeziju Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića, Šekspira…

Biste sedmoro velikana srpskog glumišta, rođenih u Kruševcu, svečano su 28. juna otkrivene. Nad kulturom grada ubuduće će, na ovaj način, bdeti Miodrag Petrović Čkalja, Vlastimir Đuza Stojiljković, Taško Načić, Mihajlo Bata Paskaljević, Milan Puzić, Radmila Savićević i Ljubinka Bobić.

Sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju: Prolazeći kroz Stalać

– Oni su bili pravi ambasadori našeg grada, a sada će biti čuvari našeg pozorišta i kulture našeg grada. Uvek će stajati ovde i podsećati nas koliko je važno da jedan grad ima umetnost i kulturu kakve ima naš grad! – rekao je upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić na svečanom otvaranju Trga glumaca.

Nedić je najavio da bi uskoro zaslužno mesto u zgradi Pozorišta trebalo da dobiju i dvojica nekadašnjih upravnika te kuće, Borisav Mihailović i Dragoslav Vasiljević Figa. Time bi prvi deo ideje o Trgu glumaca bio zaokružen. Biste glumaca otkrila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, a pomagali su joj dečaci i devojčice, deca radnika Kruševačkog pozorišta. Istovremeno upravnik Nedić je pročitao kratak tekst o svakom od tih glumaca.

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10

Gradonačelnica je podsetila da je pre tri godine, takođe na Vidovdan, na Trgu mladih, na devet prozora na zgradi Kruševačkog pozorišta otvorena stalna postavka fotografija pod nazivom “Prozori sećanja”, na kojima su slavni glumci i upravnici Pozorišta. Time je i počela realizacija dugogodišnje ideje da se na jednom od kruševačkih trgova postave obeležja koja bi podsećala na slavne glumce rođene u Kruševcu.

– Sada su ovde postavljene biste sedam najistaknutijih glumaca rođenih u Kruševcu. Na ovaj način želimo sugrađanima i ljudima koji dođu u naš grad da predstavimo ove velike ljude koji su svojim talentom obeležili pozorišni život regiona – kazala je Jasmina Palurović.

Na svetski Dan pozorišta: Poštanske marke sa likovima znametih glumaca

Autor bisti je beogradski vajar Zoran Ivanović. On je radio zajedno sa mladim kruševačkim vajarom Bogdanom Dobrotom. Ukupna vrednost radova je 4,53 miliona dinara. Donatori su obezbedili 2,5 miliona dinara, a Grad Kruševc preostalih 2,03 miliona dinara. Na svečanosti povodom otvaranja Trga glumaca, Nebojša Ilić govorio je poeziju Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića, Šekspira…

E. A. / Izvor: Kruševac Grad, Foto: Facebook Kruševačko pozorište / Radovan Vučković

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde