Trejler za “Šavove” reditelja Miroslava Terzića

0
119

U ponedeljak, 11. februara, u sklopu zvanične programske celine Panorama ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala svetsku premijeru doživeće “Šavovi”, novi film u režiji Miroslava Miše Terzića. U Berlinu je, inače, jedino ostvarenje iz čitavog regiona u ovom programu. 

Stigao prvi trejler za "Šavove" Miroslava Terzića
Snežana Bogdanović i Marko Baćević, Foto: Promo

Domaća premijera zakazana je za 1. mart u okviru programa FEST-a 2019. A, danas je stigao prvi trejler za “Šavove”. Ovaj srpski film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, u koprodukciji naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…

“Šavovi” su priča sa elementima trilera i melodrame. Bavi se temom  novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu, koje su proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda. Ona veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina. Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju. Ona veruje da je posle dve decenije potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina, koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. 

Film “Ederlezi Rising” od 12. marta u distribuciji u SAD

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages).

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film “Ustanička ulica” (2012). Elma Tataragić scenaritkinja je filmova “Snijeg” (2008); i “When the Day Had no Name” (2017). Uloge u “Šavovima” tumače: Snežana Bogdanović; Jovana Stojiljković; Marko Baćović; Vesna Trivalić; Dragana Varagić; Pavle Čemerikić; Jelena Stupljanin; Ksenija Marinković; Rale Milenković; Rade Marković; Igor Benčina; i Bojan Žirović.

Festival “Slika u pokretu”: Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti Glušici

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu “Ničije dete” Vuka Ršumovića; montažerka Milena Z. Petrović (montažerka i filmova “Beogradski fantom” i “Ederlezi Rising”). Autorka muzike je Aleksandra Kovač; scenografkinja Ana Buljan; a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Prva epizoda serije “Uspeh” na HBO Adria YouTube kanalu
Miša Terzić, Foto: Printskrin YouTube
Miša Terzić, Foto: Printskrin YouTube

– Postao sam otac 2001. godine. Prvi put. Te iste godine, nekoliko meseci pre tog najvažnijeg događaja u mom životu, čuo sam za priču o krađi novorođenčadi iz porodilišta. O njihovoj prodaji. O lažnim smrtima. O prevarenim majkama i uništenim porodicama. Događaj koji me je čekao izazivao je strah i to ne samo onaj primarni, hoće li sve biti u redu, već i ovaj novi, da se i nama ne desi slična sudbina. Počinjem da se raspitujem, tražim i kopam, ulazim u arhive, nalazim svedoke, one koji bi voleli i imali šta da kažu o ovoj temi i koja se samo ponekad kao neka vest za rubriku “verovali ili ne” pojavi u štampi i još brže nestane, kao da je izmišljena – pojasnio je motive da se prihvati teme za svoj film reditelj Terzić za portal FCS.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu
šavovi

– Arhiv dnevnog lista “Politika” poseduju nekoliko desetina članaka o ukradenim i prodanim bebama. Svi su veoma senzacionalistički i veoma, veoma tužni. Završavaju se vapajima majki koje su u većini slučajeva proglašavane ludim ili neuračunljivim. Rešio sam da ispričam priču o šavovima. Pokidanim. Ta priča može imati sretan kraj. Ako uspemo da pobedimo sistem. Naša junakinja se borila protiv mnogo neprijatelja, mnogo sumnjivih i opakih ljudi. Upuštanje u ovakvu borbu je izbor koji te ostavlja usamljenim i odbačenim. Ne postoji prava želja da se ove priče reše. Postoje različita udruženja, komisije, dežurni dušebrižnici koji obećavaju da će svi slučajevi biti ispitani. A njih je mnogo. Preko 300 familija pokušava da pronađe svoju decu. Još nijedan šav nije spojen. Dugo se bavim ovom temom i očigledno je vreme da se ova priča ispriča – rekao je Miša Terzić.

“Devedesete”: Povratak Dragane Varagić na scenu nacionalnog teatra

“Šavovi” su ovih dana dobili i agenta prodaje prava u svetu. U pitanju je Cercamon, cenjeni agent i distributer nezavisnih filmova iz svih delova sveta. Ovdašnji distributer je kuća Megacom Film MCF.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde