“Šavovi” Miroslava Terzića u trci za nagrade Evropske filmske akademije

0
63
43. Festival filmskog scenarija: U konkurenciji za nagrade 14 filmova

Evropska filmska akdemija (EFA) je objavila svoj konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju zvaničnu preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu.

U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i već višestruko nagrađivani srpski film “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića. Filmove je brižljivo odabrala šestočlana komisija. Naredne sedmice će 3.600 članova Evropske filmske akademije glasati za nominacije za pomenute nagrade koje će potom biti objavljene 9. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba

Film “Šavovi” je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija Srbije sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu “Panorama” i osvojio dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Na ovogodišnjem FEST-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i Nagradu “Nebojša Đukelić”. Film je potom nastavio zapažen i berićetan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu. Bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.

Aleksandra Kovač napisala pesmu “Neko čeka na tebe” za Gabi Novak i film “Šavovi”
Evropska filmska akademija EFA

“Šavovi” su priča sa elementima trilera i melodrame, a bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu. One su godinama, po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina. Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama, pokušavajući da dokaze svoju sumnju. Veruje da je posle dve decenije potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Berlinski filmski festival: Nagrađeni “Šavovi” Miroslava Terzića
"Šavovi" Miroslava Terzića
Ekipa filma “Šavovi” na Berlinskom festivalu, Foto: Promo

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film “Ustanička ulica” iz 2012. Elma Tataragić je scenaritkinja filmova “Snijeg” (2008); “When the Day Had no Name (2017)”; i “Bog postoji, ime mu je Petrunija” (2019), takođe premijerno prikazan u Berlinu ove zime. Uloge u “Šavovima” tumače: Snežana Bogdanović; Jovana Stojiljković; Marko Baćović; Vesna Trivalić; Dragana Varagić; Pavle Čemerikić; Jelena Stupljanin; Ksenija Marinković; Rale Milenković; Rade Marković; Igor Benčina; i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu “Ničije dete” Vuka Ršumovića; montažerka Milena Z. Petrović (montažerka i filmova “Beogradski fantom” i “Ederlezi Rising”); autorka muzike je Aleksandra Kovač; scenografkinja Ana Buljan; a kostimografkinja Zora Mojsilović.

“Senke 2” premijerno predstavljene na Sarajevo Film Festivalu

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće “West End Production”. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages). Koproducenti su kuće “Nora Productions” (Slovenija); “Spiritus Movens” (Hrvatska); i “scca.Pro.ba” (BiH). Osim FCS-a , nastanak filma su podržali i Slovenački filmski centar; Hrvatski audiovizualni cemntar (HAVC); i Fondacija za kinemnatografiju Sarajevo. Film traje 95 minuta. Ovdašnji distributer je kuća “MCF Megacom Film”.

33. FFHN-MFF: Grand Prix filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija”

“Šavovi” su drugi igrani film nastao u produkciji “West End Productions Serbia”, koji je ušao u selekciju 46 najboljih evropskih filmova – prvi je bio “Beli beli svet” Olega Novkovića 2011. godine.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde