U Sava centru izvedeno ekskluzivno izvođenje Pučinijeve “Toske”

0
130

Sava centar obeležio je 41. godinu postojanja.

toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Ekskluzivno izvođenje “Toske”, u produkciji prestižnog Pučinijevog festivala iz Tore del Laga, uz učešće operskih zvezda iz Italije u glavnim ulogama, kao i solista, Orkestra i Hora Narodnog pozorišta u Beogradu, održano je 14. maja u Velikoj dvorani Sava centra.

toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Pod dirigentskom upravom uglednog italijanskog maestra i kulturnog radnika Alberta Veronezija, koji je u poslednje dve sezone čest i rado viđen gost Opere Nacionalnog teatra, naslovnu rolu strastvene i impulsivne dive Florije Toske pevala je sopran Paoleta Maroku. U ulozi romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Marija Kavaradosija nastupio je tenor Dario di Vietri. A, lik beskrupuloznog šefa policije, barona Skarpije, dočarao je bariton Alberto Gazale.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora
toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U ovoj melodramatičnoj i tragičnoj storiji o ljubavi, strasti, opsesiji, ali i tiraniji, zlu, korupciji i moći, što je istovremeno čini i svojevrsnim političkim trilerom, nastupili su i Mihailo Šljivić (Crkvenjak); Aleksandar Stamatović (Anđeloti); Darko Đorđević (Spoleta); Gavrilo Rabrenović (Šarone); Sanja Kosanić (Pastir); i Sveto Kastratović (Tamničar).

toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U predstavi, koju je pre dve godine režirao poznati italijanski filmski reditelj Enriko Vančina (ovo izvođenje potpisao je njegov pomoćnik Lorenco D’ Amiko), učestvovali su Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta i članovi Dečjeg hora “Horislavci”.

SNP: „Pop Ćira i pop Spira“ kao komična opera
toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Ovaj svojevrsni spektakl je Italijanski institut za kulturu u Beogradu priredio u saradnji sa Nacionalnim teatrom, Sava centrom i Fondacijom pomenutog festivala. Održan je povodom 41. rođendana Sava centra i obeležavanja 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za ovu priliku, iz Italije su stigli originalni kostimi. Ali i impresivna scenografija, koja je prvi put izmeštena iz teatra na otvorenom u Tore del Lagu, u čarobnoj Toskani. Inače, tu se već 64. godine dešava Pučinijev festival, jedna od najprestižnijih manifestacija klasične muzike na svetu. Ova grandiozna muzička manifestacija traje svakog leta od početka juna do kraja avgusta. Održava se u prelepom zdanju amfiteatra u čijoj je blizini, na svega 100 metara, tik uz jezero, smeštena je vila (danas pretvorena u muzej) u kojoj je Pučini nalazio inspiraciju za svoja besmrtna dela. A, uključujući i “Tosku” koju je napisao 1899.

Pozorište na Terazijama: 300. izvođenje mjuzikla „Cigani lete u nebo“ 26. maja
toska u sc
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Muzička drama u tri čina “Toska” predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga. Nastala je po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua. Dešava se u Rimu juna 1800, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.

Oko 2.000 oduševljenih gledalaca nagradilo je na kraju predstave kompletnu umetničku ekipu višeminutnim gromoglasnim aplauzom i uzvicima “bravo”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde