U Sarajevu otvoren Mikser House – Kuća za sve naše ljude

0
353

Mikser House, regionalni centar urbane kulture, svečano je otvorio svoja vrata “svim našim ljudima” u sarajevskom naselju Pofalići. U preuređenom prostoru nekadašnje fabrike Vaso Miskin Crni okupili su se brojni umetnici, kulturni radnici i politički zvaničnici.

mikser sarajevo kuća za sve naše ljudeOtvaranju su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar kulture KS Mirvad Kurić, glumci Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Ermin Sijamija, Vedrana Seksan, reditelj Ademir Kenović i drugi.

Posle Beograda Mikser House otvara svoja vrata i u Sarajevu

Sarajevski Mikser otvoren je predstavljanjem Balkan Design Shopa, mesta na kojem će posetioci imati priliku da pogledaju i kupe radove najboljih balkanskih dizajnera. Osnova Balkan Design Shopa su komadi nameštaja čuvenih dizajnerskih kolektiva kao što su Zanat i Gazzda. A, oko njih je probrana selekcija sjajnih individualnih dizajnera-proizvođača.

mikser sarajevo kuća za sve naše ljude– Hvala na podršci koju dobijamo svih ovih dana dok smo vredno radili. Mikser je počeo kao platforma koja okuplja, otkriva i neguje dizajnere sa Balkana. Mikser House služi tome da budemo vidljivi, da se povezujemo i budemo jači. Jer, kad se male ruke slože sve se može – rekla je kreativna direktorka Maja Lalić.

fasada-mikser-sarajevoMladi virtuozi iz bivše Jugoslavije na otvaranju Mikser House Sarajevo

U sklopu Mikser Housea otvorena je galerija “Frederic Maurice”, nazvana po delegatu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj u Sarajevu 1992. godine. Tom prilikom je teško ranjen i Ivan Lalić, tadašnji zaposleni MKCK-a, a danas direktor Miksera. U galeriji je predstavljena izložba “25 godina posvećenih humanosti” kojom MKCK obiležava 25 godina neprekidnog prisustva i rada u Bosni i Hercegovini.

mikser sarajevo kuća za sve naše ljudeGaleriju i izložbu otvorio je Cornelio Sommaruga, bivši predsednik MKCK-a. Posle toga je Regionalna dečja filharmonija, koja okuplja najtalentovaniju decu iz svih delova bivše Jugoslavije, priredila pravu muzičku poslasticu.

U 22h je otvoren Event space Mikser Housea, koncertni prostor za 1.200 posetilaca. Tu će publiku zabavljati crnogorski rok muzičar i multimedijalni umetnik Rambo Amadeus. Oko ponoći će posetioci sarajevskog Miksera imati priliku da osete atmosferu koju stvara urnebesni umetnički DJ dvojac, Uroš Đurić i Srđan Žika Todorović. Ili kako ih mnogi zovu po njihovim filmskim rolama – Anđeo i Đavo.

Uroš Đurić „cepa“ narodnjake sa Indirom Radić

mikser sarajevo kuća za sve naše ljudeOvo središte buduće kreativne industrije u Sarajevu rezultat je dugogodišnje saradnje beogradskog Miksera i velikog broja kreativaca iz BiH koji se zajedno i zdušno bore za redizajniranje Balkana kao dela Evrope odakle su, kroz istoriju, u svet odlazile uglavnom loše vesti. “Kuća za sve naše ljude” otvorila je svoja vrata i najavila neke od narednih događaja.

Izuzetno emotvan govor, održao je glumac Emir Hadžihafizbegović:

Beogradski Mikser House je za pet godina rada postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji je nasleđen devedesetih godina prošlog veka.

mikser sarajevoE. A. / Izvor: Klix.ba, Foto: Facebook / Mikser

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde