Svečano predstavljena Sala srpskog filma u Kombank dvorani

0
30

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane publici se otvara mogućnost da radnim danima, vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Svečano predstavljena Sala srpskog filma u Kombank dvorani
Foto: Promo

U Kombank dvorani je danas svečano predstavljena Sala srpskog filma. Ona će kao kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane biti namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija. Publiku u startu očekuje bogat filmski program, pa će se na repertoaru prve dve nedelje naći filmovi: “Zaposlena”; “Nebeska tema”; “Ederlezi Rising”; “Šavovi”; “Dovlatov”; “Slučaj Makavejev”. Cena svih ulaznica će biti simbolična – 300 dinara.

Mladen Matičević dobitnik Nagrade “Vlada Divljan”

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije je na konferenciji za medije u Kombank dvorani poručila da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture.
– Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži sprskih bioskopa koji će prikazivati srpski film – rekla je Trivan.

Svečano predstavljena Sala srpskog filma u Kombank dvorani
Konferencija za novinare u Kombank dvorani, Foto: Bojan Petrović

Ona je dodala da će Sala služiti i u procesu pravljenja filma.
– Važno nam je da producenti imaju svoje platno da mogu da rade na radnim verzijama filma. Sala će u potpunosti biti stavljena na raspolaganje za sve potrebe producenata koji žele da imaju svoje testne projekcije.
Jelena Trivan je rekla i da je obaveza da filmovi budu titlovani, kako bi svaki turista mogao da pogleda srpska ostvarenja i savremenu srpsku produkciju.

Srpski naučno-fantastični film “Ederlezi Rising” privlači pažnju američke publike

Takođe, Sale će biti dostupne i članovima komisija i Upravnog odbora, kako bi bili informisani o samom filmu pre počinjanja njegovog bioskopskog života ili učešća na festivalima.

Gordan Matić, direktor Fimskog centra Srbije ponosan je na činjenicu da je ovakva mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji, pored Beograda.
– U Sali srpskog filma posetioci će moći da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu – istakao je Matić.

48. FEST: Britanski glumac Džulijan Sends gost festivala
Svečano predstavljena Sala srpskog filma u Kombank dvorani

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković je najavio bogat filmski repertoar. Tokom 52 nedelje, svakoga dana će biti prikazana po tri filma u tri večernja termina.
– U pitanju su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u poslednjih 12 meseci, ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, dokumentarni filmovi, kao i eksperminetalni filmovi – nagalasio je Stanković. On je istovremeno izrazio zadovoljstvo početkom realizacije ovog značajnog projekta u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde