Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada “Boris Kovač” i premijero izvedena “Šumadija”

0
108

U subotu, 5. oktobra, izvedena je u Šabačkom pozorištu prva predstava i prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni.

Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada "Boris Kovač"
U Šabačkom pozorištu otvorena je nova pozorišna sezona, Foto: Šabačko pozorište

Premijerom predstave “Šumadija” u režiji Maje Pelević, po tekstu Filipa Vujoševića, počila je nova pozorišna sezona u Šapcu. To je i svojevrsna priprema za narednu, kojom se obeležava 180 godina pozorišnog života u ovom gradu. Pre premijera je dodeljena tradicionalna godišnja nagrada “Boris Kovač” za doprinos radu Šabačkog pozorišta koja je ove godine pripada glumcu Slobodanu Petranoviću Šarcu.

Predstava “Pisma iz Avganistana” po knjizi Goluba iz “Goblina”

O ovogodišnjem laureatu nagrade “Boris Kovač” odluku je donelo Umetničko veće. U njemu su bili glumci: Ljubiša Barović, Vladimir Milojević i Aneta Tomašević. Odluka da nagrada pripadne Slobodanu Petranoviću Šarcu bila je jednoglasna.

Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada "Boris Kovač"
Slobodanu Petranoviću Šarcu uručena je godišnja nagrada “Boris Kovač”, Foto: Šabačko pozorište

– Nema onoga ko je gledao naše “Rubište” a da iz sale nije izašao sa gorkim ukusom u ustima, knedlom u grlu i velikom simpatijom prema jednom od najtragičnijih likova u drami – Paradajzu. Naš Šarac je izuzetno toplo, uverljivo, jednostavno i dirljivo dočarao lik sa margine, žrtvu nesporazuma, čoveka koji odbija da odraste i živi u surovom svetu. Za taj sjajan glumački rad već je osvojio nagradu na Festivalu “Joakim Vujić”. Ali, ovu nagradu osvaja za niz ostalih, dobro upamćenih i pohvaljenih uloga tokom proteklih godina. Od Kumića Mite u “Mrešćenju Šarana” pa do nekoliko uloga u najnovijoj predstavi “Ana Frank”, Šarac je uvek pokazivao i dokazivao da nema velikih i malih uloga, da su sve podjednako vredne ako im se srcem pristupa – navodi se u obrazloženju godišnje nagrade “Boris Kovač”.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”
Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada "Boris Kovač" i premijero izvedena "Šumadija"

Predstava “Šumadija” je pseudoautobiografski komad Filipa Vujoševića. Govori o položaju umetnika u Srbiji danas. Kakva zemlja – takvi i umetnici. Zbog toga, u Šumadiji, pratimo glavne likove kroz javu, san i televizijske programe; kroz pustinju tezgarenja u marketingu i prašumu političke stvarnosti. Poslednja stanica je uspeh! Sve je duhovito, ali – da li je smešno?

Vujošević, kako sam kaže u razgovoru sa rediteljkom objavljenom u prospektu za premijeru, piše da bi mogao u društveno prihvatljivom kontekstu dramskog teksta da “manipuliše i laže”, uz objašnjenje da mali mediokritet čuči u svima nama, samo je pitanje da li ćemo mu pružiti šansu da procveta.

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada "Boris Kovač" i premijero izvedena "Šumadija"
Vladimir Milojević i Suzana Lukić u “Šumadiji”, Foto: Šabačko pozorište

Njegov imenjak F, neuspešni pesnik za decu i podjednako neuspešan kopirajter ubačen preko veze na posao, u sjajnom izvođenju Vladimira Milojevića, odličnoj režiji Maje Pelević, minimalističkoj scenografiji Isidore Spasić, koja se poigrava slagalicama, zaista “cveta” tokom svih 75 minuta predstave.

Nije ni čudo jer pisac za okosnicu i inspiraciju na momente urnebesnih replika i dijaloga ima lično iskustvo angažmana u marketinškim agencijama (“izvor tumora na mozgu!”). On i Maja Pelević su uigran tim, umetnički i u društvenom angažmanu. Autentičnosti “Šumadije” doprinosi i njihovo iskustvo od pre nekoliko godina kad su se eksperimentalno učlanili u sedam partija istovremeno. U tom kontekstu valja shvatiti i poruku rediteljke da “Šumadija” danas može da se odigra jedino u Šapcu, zbog slobode za stvaranje kojom ta sredina osvaja.

55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”

Na prvu loptu gledaoci tu slobodu mogu vezati za neskrivene, nimalo laskave aluzije na račun vladajuće stranke i njenog lidera, ali to je samo mali segment ove višeslojne priče. Atraktivan svakako, pošto F, posle više pokušaja da se preko noći učlani u esnaf, čak i u SANU, pokušava da do uspeha dođe učlanjenjem u SNS, ali ostaje neprihvaćen; uprkos simpatijama koje budi kod aktivistkinje Mine (Kristina Pajkić) – zbog “prebukiranosti” stranke može da bude simpatizer.

Na koncu ga sestra Ivana (Sonja Milojević) angažuje u marketinškoj agenciji. A, on neuvažen i neiskazan kao umetnik vodi intenzivnu prepisku sa festivalom dečje poezije u Kišinjevu (Moldavija) ne bi li tamo ugrabio kakve tantijeme. Moldavija je za samog pisca, inspirisanog serijom “Dinastija”, mesto gde je sve moguće. Čak i da lenji i netalentovani F. nađe svoju sreću.

6. Novi tvrđava teatar: Trijumf predstave “Kavkaski krug kredom”

U predstavi se prepliću san i java, pesnikova opsesivna ljubav prema glumici Suzani Lukić koja mu dolazi u snu – a sjajno je tumači sama S. L. – i praktično prinudni posao u agenciji na marketinškoj promociji čokoladica “Šumadija” dovode do gotovo nadrealnih scena, potcrtanih kockama koje slažu protagonisti brzo sami menjajući scenografiju i upućujući jasnu poruku gledaocima.

Dinamičnosti predstave doprinosi i odlično odabran i još preciznije uklopljen video-materijal. On se emituje sa velikog TV-ekrana, kao i maske Darka Ivanovića. Gledaoci su praktično deo predstave, jer su na bini. U jednom momentu Suzana Lukić obraća im se direktno pitanjem “kako glumim?”.

Dan Pobede: Premijera predstave “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”
Šabačko pozorište:
Posle premijere isečena je i torta, Foto: Facebook / Šabačko pozorište

“Šumadija” je nesumnjivo timski proizvod, moderna predstava dobro ukomponovane ekipe, koju upotpunjava i direktorka agencije Marina (Aleksandra Ristić); aktivistkinja SNS Mina (Kristina Pajkić); a ovacije izvođačima i autorima na premijeri nagoveštavaju njen dug život.
Šabačkom pozorištu, koje vodi Minja Bogavac, “Šumadija” je prva predstava i prva premijera u ovoj sezoni, ali peta premijera u poslednjoj kalendarskoj godini. Naredno izvođenje biće 22. oktobra, a karte su već u prodaji po ceni od 300 dinara.

E. A. / Izvor: Danas, Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde