“Sa druge strane jastuka” – mjuzikl na Bajagine pesme

0
151

Premijerom ovog mjuzikla 9. oktobra zaokruženo je obeležavanje 70. sezone jedinog muzičkog teatra kod nas – Pozorišta na Terazijama.

"Sa druge strane jastuka" - mjuzikl na Bajagine pesme
“Sa druge strane jastuka”, Foto: Pozorište na Terazijama

Mjuzikl “Sa druge strane jastuka” nastao je na osnovu hitova grupe “Bajaga i instruktori”. Predstava je u režiji Juga Radivojevića, a Stevan Koprivica je tekstom “uvezao” songove Momčila Bajagića. Kompozitor Aleksandar Sedlar je napravio nove aranžmane na Bajaginu muziku, a on ujedno i diriguje orkestrom Pozorišta na Terazijama u ovoj predstavi.

Milica Cerović je osmislila koreografiju, a Aleksandar Denić scenografiju. Kostimografkinja je Tatjana Radišić, a njeni kostimi su inspirisani osamdesetim godinama XX veka, i omaž su Madoni i Dejvidu Bouviju, koji su joj poslužili kao inspiracija. Uloge tumače: Slaven Došlo; Milena Živanović; Danijel Korša; Žarko Stepanov; Vladan Savić; Tatjana Dimitrijević; Igor Damnjanović; Elizabeta Đorevska; Kristina Savić; Duško Radović; Milan Milosavljević; Dušan Šida; Nebojša Gromilić; Milan Tubić; Milica Pavlović; Jelena Arsić; Aleksandar Dunić; Ljubiša Dinčić. Učestvuje i balet, kao i hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

“Ovaj svet se menja” – novi album “Bajage i Instruktora”
kzš sa druge strane jastuka 1
Konferencija za novinare pred premijeru, Foto: Pozorište na Terazijama

Na konferenciji za novinare pred premijeru Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama, istakao je da je siguran da će “Sa druge strane jastuka” biti još jedan uspešan, veseo i razgaljujući komad, koji nam je svima neophodan u ovim vremenima. Reditelj Jug Radivojević je naglasio da prvi put sa sigurnošću može da najavi da nas očekuje veliki hit, za koji će se decenijama tražiti karta više.

Za Aleksandra Sedlara je bila čast, ali i izazov raditi aranžmane za već dobro poznate Bajagine hitove. Objasnio je da je fokus na jačini i kvalitetu samih pesama. U predstavi ih je 30. Zanimljivo je da su aranžmani prilagođeni likovima koji ih pevaju, tako da su neke numere u prepoznatljivim Bajaginim donjim lagama, a neki su otišli u drugu stranu, što će u potpunosti izmeniti doživljaje nekih pesama.

Bajaga za decu: Slikovnica “Brojalica” Momčila Bajagića
01 sa-druge-strane-jastuka-5

Slaven Došlo je rekao da je rad na ovoj predstavi bio izuzetno zanimljiv i inspirativan. On se zahvalio kostimografkinji Tatjani Radišić na sjajno osmišljenom kostimu za njegov lik, koji mu je pored ostalog pomogao da razvije i razmašta svoju ulogu.
Glumica Milena Živanović dodala je da tumači lik Tamare iz Bajagine pesme, mlade umetnice koja je rešila da odbaci očekivanja okoline i pogleda svojim strahovima u oči. Kroz spoznaju o sebi spoznaje i ljubav. I to postaje način njenog života. Od predstave očekuje da bude poplava ljubavi za publiku, koja će nakon toga pozvati drage osobe i reći im da ih voli. Na kraju je dodala da bi volela da svi vide svet u bojama u kojima ga Tamara vidi.

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA: Nema penzije u muzici
kzš milena živanović slaven došlo
Milena Živanopvić i Slaven Došlo, glavni akteri mjuzikla, Foto: Pozorište na Terazijama

Tatjana Radišić objasnila je da su kostimi za mjuzikl “Sa druge strane jastuka” inspirisani osamdesetim godinama prošlog veka. Dominantne su boje i specifične siluete ženskog kostima. Dodala je i da se nada da će glumci uspeti da razigraju kostime na način na koji ih je ona zamislila.

Nakon premijere, čitav repertoar u oktobru u Pozorištu na Terazijama biće rezervisan za izvođenje novog naslova. Tako publika može da pogleda mjuzikl “Sa druge strane jastuka” 10, 11, 17, 21, 24, 25, 28, 30. i 31. oktobra.

Mjuzikl “Ko se boji Isidore Dankan” u Pozorištu na Terazijama
03 sa-druge-strane-jastuka-4

– Sa Bajagom sam radio kao dramaturg na jednom neobičnom kabaretskom poduhvatu na Večernjoj sceni Radović – “Vinskom kabareu”, u vreme bel epoka tog tetara koga je vodio Primož Bebler. Bio je to apsolutni hit, igran u klubu Radovića koji je iz mnogo razloga nazivan “Kazablanka”. Igrano je u uzavrelom Beogradu, između kordona policije i demostranata koji su opsedali zgradu RTS-a. Neretko su i jedni i drugi prisustvovali predstavi, a publika je mislila da je to deo performansa. Onda više nije bilo uslova da se igra. Ponovo smo se sreli sada na Tera­zijama, u doba korone. Nešto nam spoljne okolnosti ne idu na ruku. Ali, kada bi teatar čekao idealne okolnosti, ne bi ga ni bilo – rekao je Koprivica.

– Srećom, tog mišljenja su bili reditelj Jug Radivojević i uprava Pozorišta na Terazijama. I, eto premijere, okolnostima uprkos. Odlučio sam se, uz Jugovu i Bajaginu podršku, da dramaturški okvir za Bajaginu muziku bude početak osamdesetih godina koji iz današnje vizure deluje bajkovito, a i da sama forma mjuzikla bude neka vrsta urbane bajke smeštene u terazijski trougao. Malo lepe oniričke sepije, na fonu takvih Bajaginih pesama. Sve ostalo je na moćnom ansamblu pozorišta i publici – izjavio je Stevan Koprivica.

Pozorište na Terazijama: Prvi dobitnik Nagrade “Janoš Tot” Miroljub Turajlija
02 sa-druge-strane-jastuka-3
Slaven Došlo igra Božu, uličnog svirača, Foto: Pozorište na Terazijama

– Mjuzikl “Sa druge strane jastuka” mesto je magičnog susreta niza stvari. Najpre, ovo je novi spoj Pozorišta na Terazijama i muzike Momčila Bajagića Bajage koja ima posebno mesto, ne samo u našoj pop muzici, već znatno šire, na prostorima čitavog našeg regiona. S obzirom da je mjuzikl naše trajno repertoarsko opredeljenje i imajući u vidu da je domaći mjuzikl originalni proizvod Pozorišta na Terazijama, bilo je sasvim logično da nakon Bore Đorđevića i Zdravka Čolića, u ovom trenutku i Bajagina muzika postane naš finalni izbor. Slično kao što je muzika grupe “ABBA”, jednog od najvećih pop bendova svih vremena, bila pokretač mjuzikla “Mamma Mia!”. U novom mjuziklu Pozorišta na Terazijama, naš poznati dramski pisac Stevan Koprivica, ljubavnu priču dvoje mladih koja se dešava na Terazijama, kao jednom delu naše metropole, prevodi u komad čiji je glavni junak, zapravo – čitav Beograd! – kazao je Željko Jovanović, direktor umetničkog sektora Pozorišta na Terazijama.

“Breaking Point: A Star Wars” – fanovski film Stevana Filipovića
04 sa-druge-strane-jastuka-2

– U radu na predstavi “Sa druge strane jastuka” reditelj Jug Radivojević, autor veoma posećenih i dugovečnih predstava Pozorišta na Terazijama, ponovo je okupio vrhunsku saradničku ekipu. Pored autora aranžmana Aleksandra Sedlara, u radu na predstvi angažovani su naši gotovo stalni saradnici, scenograf evropskog značaja Aleksandar Denić, koreograf Milica Cerović, kao i kostimograf Tanja Radišić, dobitnica mnogih domaćih i inostranih priznanja. Ovu jedinstvenu predstavu po svojoj koncepiji i po načinu mišljenja, koju u punom smislu reči izvode glumci, hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama, bitno karakteriše takav stvaralački postupak u kome su, možda prvi put u istoriji mjuzkla uopšte, svi njegovi akteri – sve vreme na sceni. Na kraju, nadamo se da smo uspešno spojili ne tako davnu epohu nastajanja Bajagine muzike i Beograda onog vremena, sa ovom današnjom, u kojoj se njegova muzika sa podjednakim žarom sluša i s ljubavlju prihvata od gotovo svih generacija – dodao je Jovanović.

Foto: Pozorište na Terazijama

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde