RUTA: Festival Regionalne unije teatara od 1. do 6 decembra u BDP-u

0
75

Regionalna unija teatara formirana je u oktobru, kada je potpisan protokol o poslovnoj saradnji između šest pozorišta iz regiona. A, to su: Nacionalna Ustanova Dramski Teatar – Skoplje; Kamerni teatar 55 iz Sarajeva; Gradsko pozorište Podgorica; Mestno gledališče Ljubljana; Kazalište Ulysses; i Beogradsko dramsko pozorište, čiji je direktor Jug Radivojević idejni tvorac Unije.

RUTA: Festival Regionalne unije teatara od 1. do 6 decembra

Od 1. do 6. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu prvi put će biti organizovan RUTA festival. Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

BDP: Andrija Kuzmanović novi stalni član teatra na Crvenom krstu

Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA). Šest reprezentativnih pozorišnih kuća regiona je ujedinjeno u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu. Cilj je da RUTA doprinese povezivanju, prezentaciji i promociji svih članica unutar regiona. Osim festivala, koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca.

28. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Radetu Šerbedžiji
RUTA: Festival Regionalne unije teatara od 1. do 6 decembra
Regionalna unija teatara – potpisivanje protokola o poslovnoj saradnji između šest pozorišta iz regiona, Foto: BDP

RUTA je jedinstvena po svom modelu. On podrazumeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru.
Posle Beograda, tokom 2020. godine festival će biti održan u Podgorici (mart); Ljubljani (april); Sarajevu (maj); na Brionima (jul); i u Skoplju (oktobar).

RUTA festival – program

Sve predstave biće igrane na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” BDP-a od 20h. Posle svake predstave biće održan razgovor sa gostima.

Nedelja, 1. decembar – “Liliom” – premijera, BDP;
Ponedeljak, 2. decembar – “Bakhe”, Kazalište Ulysses;
Utorak, 3. decembar – “Don Kihot”, Gradsko pozorište Podgorica;
Sreda, 4. decembar – “Mirna Bosna”, Kamerni teatar 55 Sarajevo;
Četvrtak, 5. decembar – “Kralj Ibi”, Dramski teatar Skoplje;
Petak, 6. decembar – “Plah udah”, MGL Ljubljana.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde