Ruska metal grupa “Arkona” objavila spot za pesmu “Srbija”

0
371

Ruski bend “Arkona”, giganti pagan metal scene, kako ih mnogi nazivaju, objavili su spot za pesmu “Srbija”. U videu su korišćeni inserti iz debitanstskog filma Živojina Pavlovića.

arkona ruska metal grupa
Foto: www.arkona-russia.com

– Bolje ikad nego nikad. Usred rada na novom albumu realizovali smo prilično staru ideju. Uradili smo spot za pesmu “Srbija” sa starog albuma “Yav” (Яvь), objavljenog u aprilu 2014. godine za Napalm Records – napisali su članovi grupe na svom sajtu, kao i na YouTube kanalu uz objavljeni spot.

Atrakcija iz Indonezije: Tinejdžerke sa hidžabom praše metal

“Arkona”, koja je već tri puta učestvovala na Exit festivalu, a bili su i ovog leta, dodala je i ovo:

arkona ruska metal grupa
Foto: Facebook / Arkona

– Snimanje je uradio Vlad Popov i njegov entuzijastički tim iz Voroneža 2014. godine. U videu možete videti rezove iz prvog debitantskog ostvarenja srpskog filmskog režisera Živojina Pavlovića (1933-1998) “Triptih o materiji i smrti” iz 1960. To su slike iz posleratnih razaranja, usamljena žene koja je izgubila svoju porodicu, ruševine ili posleratna devastacija, i one odgovaraju slikama koje je autor ove pesme video u jednom od sela na balkanskoj turneji 2010. godine. A, ti prizori su bili najjači emotivni impuls za stvaranje ove pesme. Numera “Srbija” (Сербия) je rođena na određenom mestu u određeno vreme i nema mesta za bilo kakav politički kontekst.

Kad Japanci zapevaju „Mesečinu“, „Đurđevdan“, „Lane moje“

arkona ruska metal grupa
Foto: www.arkona-russia.com

“Arkonu” muzički stručnjaci nazivaju paganskim i folk-metal bendom. Njihovi tekstovi su pod uticajem ruskog folklora i slovenske mitologije, a u muzici grupe je uvek uključeno i nekoliko tradicionalnih ruskih muzičkih instrumenata. Inače, ime benda se odnosi na poslednje uporište stare slovenske vere.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Pevačica i tekstopisac benda je Marija Maša Scream Arkipova. Slovi za jednu od nekoliko relativno uspešnih ženskih vokala koje pevaju death growl stilom. Udata je za Sergeja Lazara Atraškeviča, kolegu iz benda, sa kojim ima dvoje dece. Od 2008. grupa objavljuje albume za australijski Napalm Records. Učestvovali su na brojnim muzičkim festivalima i hevi-metal događajima širom sveta.

arkona ruska metal grupa
Foto: Facebook / Arkona

Bali Wonderland: Balinežanski ples u rovu kod Vojnog muzeja

Na Exit festivalu su se već odomaćili, pošto su tri puta svirali na Petrovaradinskoj tvđavi. Ovog leta nastupili su na Explosive bini, koju oni sami nazivaju svojom drugom kućom. Harizmatična Maša i bend su u prvog dana festivala tako još jednom prizvali duhove predaka i staroslovenskog nasleđa među drevnim zidinama Petrovaradinske tvrđave, na zadovoljstvo posetilaca. “Arkona” ima već ugovorene brojne nastupe za narednu godinu, poput učešća na Winter Days of Metal, 1. februara 2018. u Bohinjskoj Bistrici u Sloveniji. Pre toga će gostovati krajem septembra na folk-metal festivalu u Bukureštu.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde