RTS: Emitovanje prve epizode serije “Koreni” 21. oktobra

5
1096

Od kako je najavljeno da je počelo snimanje serije “Koreni”, gledaoci s nestrpljenjem iščekuju njeno emitovanje. I dočekali su!

RTS: Emitovanje prve epizode serije "Koreni" 21. oktobra
Foto: RTS

Emitovanje prve epizode biće 21. oktobra na Prvom programu RTS-a. A, onda ćemo i narednih devet nedelja uveče pratiti priču o porodici Katić. Igrana dramska serija “Koreni” je nastale prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Scenario je napisao Đorđe Milosavljević, a režija je poverena Ivanu Živkoviću. Producent serije je Radio-televizija Srbije, a izvršni producent “Eye to Eye” iz Beograda.

Trejler za seriju „Koreni“ po antologijskom romanu Dobrice Ćosića
RTS: Emitovanje prve epizode serije "Koreni" 21. oktobra
Foto: RTS

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama XIX veka, za vreme kralja Milana. Prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova; porodično poreklo i problem identiteta; održavanje kultova srpske nacionalne mitologije; politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola; i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune; oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu; patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici…

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“
RTS: Emitovanje prve epizode serije "Koreni" 21. oktobra
Foto: RTS

“Koreni” su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Njime je pisac započeo svojevrsni ciklus romana “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla” i “Vreme vlasti”, u kojima se kao likovi javljaju sinovi, unuci i praunuci junaka “Korena”, sa osnovnom idejnom težnjom prikazivanja “romansirane istorije moderne Srbije”. Književna kritika “Korene” svrstava u poetski psihološki roman. Za njega je pisac dobio i NIN-ovu nagradu.

RTS: Emitovanje prve epizode serije "Koreni" 21. oktobra
Foto: RTS

Na Badnje veče 1892. Vukašin Katić dolazi u Prerovo, prvi put posle povratka sa pravnih studija u Parizu. Dočekuje ga otac Aćim, jedan od prvaka Radikalne stranke, brat Đorđe i njegova žena Simka, koji već godinama bez uspeha pokušavaju da dobiju dete. Zbog toga je Đorđe ogorčen na ceo svet, pa i na svog nadničara Tolu Dačića, čija je žena uoči praznika rodila blizance sinove. Vukašin priznaje ocu da se bez njegovog znanja verio sa Olgom, ćerkom Todora Tošića, Aćimovog političkog protivnika iz Liberalne stranke, što obnovi stare i nerazrešenje porodične sukobe i razmirice…

53. Filmski susreti: Gran pri „Naisa“ Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima „opleo“ kolo

Uloge tumače: Žarko Laušević (Aćim Katić); Igor Đorđević (Đorđe Katić); Sloboda Mićalović (Simka); Radovan Vujović (Vukašin); Dara Džokić (Milunka); Nenad Jezdić (Tola); Goran Šušljik (Nikola); Bojan Žirović (Mijat); Radoje Čupić (Andra); Miloš Samolov (Raka Asandžija); Nebojša Milovanović (Kapetan); Milena Predić (Kata); Damjan Čorluka (Adam); Bogdan Diklić (Todor Tošić); Anica Dobra (Roza); Predrag Kotur (Narednik); Dubravka Kovjanić (Anđa); Predrag Pavlović (Nikola Čađević); Ivan Đorđević (Luka Došljak); Miona Marković (Zora); Mihajlo Nestorović (Čakaranac); Mina Sovtić (Olga); Milica Janevski (Višnja); Nebojša Dugalić (Nikola Pašić)… i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Goran Volarević, SAS, a scenograf Milenko Jeremić. Kostimograf je Boris Čakširan, dok je muziku komponovala Irina Dečermić.

E. A. / Izvor: RTS

5 KOMENTARA

    • Pravo emitovanja ima samo RTS, bilo bi to kršenje autorskih prava. Ali, po programskoj šemi, RTS će reprizirati prvu epizodu u nedelju, 28. oktobra, u 16,05h.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde