Nagrada “Raša Popov” Ljubivoju Ršumoviću Ršumu

0
161

U Mokrinu je, drugu godinu zaredom, održana manifestacija posvećena pesniku, pripovedaču, novinaru, glumcu, scenaristi, esejisti, prijatelju dece… rođenom u ovom mestu.

Nagrada "Raša Popov" Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Nagrada “Raša Popov” dodeljena je Ljubivoju Ršumoviću Ršumu, Foto: Facebook Ljubivoje Ršumović

Dani Raše Popova u Mokrinu održavaju se 26. juna, na dan kada je rođen legendarni književnik, novinar, erudita. To je dan kada se na severu Banata okupe najpoznatiji književnici, glumci, deca i svi se zajedno prisete svega onoga što ih podseća na čuvenog mokrinskog velikana. U okviru manifestacije od ove godine ustanovljena je i nagrada za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu “Raša Popov”. Ona je dodeljena Ljubivoju Ršumoviću Ršumu, višedecenijskom saradniku i prijatelju Raše Popova.

SRPSKI ORFEJ: Sećanje na Rašu Popova
Nagrada "Raša Popov" Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Ljubivoje Ršumović, Foto: Jean-Marie Fox / Facebook Ljubovoje Ršumović

– Raša Popov je mene već nagradio pre 30 godina kada je pristao da igra ludog pronalazača u emisji “Fazoni i fore”. Ta nagrada koja je trajala tri decenije krunisana je ovih dana nagradom koja nosi njegovo ime i prezime – rekao je Ršum. Dodao je da je Popov bio jedinstven, zaista čarobnjak, ne samo srpskog jezika nego uopšte, i jedne vrste pojavnosti u javnosti.

Sećanje na sve ono što je Raša uradio tokom svog dugog stvaralačkog opusa ponovo je oživelo stare uspomene. To i jeste bila njegova želja još za života. Marija Topolac, unuka Raše Popova, rekla je da bi se njen deda veoma radovao. Izjavila je i da je bio najbolji deda na svetu. Kako je kazala, on je želeo je da se otvori Muzej Raše Popova i da se ustanove Dani Raše Popova. A, što je, eto, i ispunjeno!

Ršumu je jasno, pa objasnio: GMO je skraćenica od modifikovane srpske reči GoMnO!

Svako sećanje na Rašu od velike je važnosti za decu, ali i starije. Predstavljanje stvaralaštva za decu na dan kada se Raša rodio jeste lepa tradicija koja ne sme da iščezne.

– Čovek se dva puta rađa. Biološki od oca i majke, a drugi put u duhovnom smislu. Evo, mi smo na ovom velikom, da kažem, rođendanu i svi ćemo dati najviše od sebe da na određeni način pokažemo ovom svetu da je duhovna nit neuništiva! – rekao je pisac Tode Nikoletić.

U okviru manifestacije, uručena su i priznanja najboljima na literarnom konkursu “Rašin šešir”. Prisutni su imali priliku i pogledaju izložbu Jugoslava Vlahovića. Organizator manifestacije je Mesna zajednica Mokrin, a pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Grad Kikinda.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde