Otvoren Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film “Led” prve večeri

0
221
Miloš Biković Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Miloš Biković je zvanično otvorio festival, Foto: RSFF

Pod sloganom “Selom kruže filmske priče” u malom mestu nadomak Vrbasa 23. juna otvoreno je drugo izdanje Ravno Selo Film Festivala.

klasići Lazar Ristovski, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš bajić Foto RSFF
Klasići – Lazar Ristovski, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš Bajić, Foto: RSFF

U svom rodnom selu glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski i ovog leta organizuje trodnevnu filmsku bajku za Ravnoselce i žitelje Južnobačkog okruga. Festival debitantskog filma je pokrenuo lane, sa idejom i ciljem da se skrene pažnja javnosti na Ravno Selo kako bi se obnovio Dom kulture izgoreo u požaru. I, naravno, da se ispričaju neke nove filmske priče. Ovogodišnji festival otvorilo je veče filmske muzike i projekcija filma “Led”, koji je u takmičarskom programu. I reditelj ovog ostvarenja, Oleg Trofim, došao je u Ravno Selo i pozdravio publiku.

Ravno Selo Film Festival 2018: Glavni gost Miloš Biković
Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Konferencija za novinare u dvorištu Mesne zajednice, Foto: Dragana Dušanić

A pre svečanog otvaranja na igralištu iza izgorelog Doma kulture, održana je konferencija za novinare u dvorištu Mesne zajednice. Tiskali su se meštani da izbliza vide goste festivala, prilazili im da dobiju autograme i naprave zajedničku fotografiju. Najveće interesovanje izazvao je dolazak Miloša Bikovića, specijalnog gosta, čija će dva ruska filma biti prikazana i boriće se za nagrade. Devojčice su bukvalno skakale od sreće posmatrajući ga iz neposredne blizine. A, on se strpljivo, sa osmehom na licu, potpisivao, slikao, upoznavao… Takođe je i svim novinarima koji imali da mu postave pitanje, izlazio u susret i odgovarao. Zvezda, koja uspešno gradi karijeru, kako kod nas, tako i u inostranstvu, pre svega je vaspitan, pametan i staložen momak.

Ravno Selo Film Festival 2018: Poznati članova žirija
Miloš Biković Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Miloš Biković, Foto: D. Dušanić

Na konferenciji za novinare je oduševio sve prisutne kada mu se Ristovski zahvalio što je u svom prebukiranom rasporedu našao i izdvojio vreme da dođe na festival u Ravnom Selom, a on je rekao:
– Meni je čast i zadovoljstvo što sam ovde. Dva filma u kojima sam igrao biće prikazana na festivalu – “Led” i “Izvan granica realnosti”. Oba reditelja su mlađi od mene, što mi se nikada ranije nije desilo. Kod nas nemaju takvu priliku mladi stvaraoci. Ipak, ovo je znak da se stvari pomeraju. A “Led” je postigao fantastičan uspeh u srpskim bioskopima. To je najgledaniji u istoriji ruski film u našoj zemlji. A, što se tiče Ravnog Sela… narod je svuda željan kulture. I Kan je jedno selo! Svetski je poznato jer mu je pružena pažnja, značajnim sadržajima je to uspeo. Ljudi čine mesto! Većina autentičnih autora potiče iz malih mesta kao što je Ravno Selo i sasvim je očekivano da, upravo u tim mestima, promovišu kulturu. Ja ću biti veoma srećan i ponosan kada se za 50 godina na ovom festivalu, u nekim analima pomene da je i Miloš Biković bio gost! – izjavio je mladi glumac.

Ristovski i ekipa filma o kralju Petru snimali u kasarni „Topčider“
Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Ravnoselci su zaigrali kolo pre otvaranja festivala, Foto: D. Dušanić

Na otvaranju festivala okupilo se oko 2.000 posetilaca. Oni su pre projekcije filma “Led” uživali u programu Lazara Ristovskog i njegovih “klasića”. Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš Bajić zajedno sa Ristovskim studirali su glumu od 1972. do 1976. na FDU u klasi Ognjenke Milićević. Pred publikom su evocirali uspomene iz studentskih dana, a izveli su i nekoliko numera filmske muzike.

Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Glumci su evocirali uspomene iz studentskih dana, Foto: RSFF

Ekskluzivno je emitovan i devetominutni montirani materijal iz filma i serije o Kralju Petru Prvom (scene Kolubarske bitke), čije je snimanje u toku. Lazar Ristovski tumači glavnu ulogu, a njegov sin Petar režira. Ekipa će još mesec i po provesti na snimanju. U početku su ovaj film i serija imali radni naslov “Čarape kralja Petra” po istoimenoj priči iz romana Milovana Vitezovića koja je utkana u scenario; potom “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”; a sada je definitivno da će zvati – “Kralj Petar Prvi”. Ostvarenje je u produkciji RTS-a i Zillion filma. Premijera je zakazana za 11. novembar ove godine.

Miloš Biković sa Rusima gradi filmski studio u Beogradu
Miloš Biković Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film "Led" prve večeri
Miloš Biković i reditelj filma “Led” Oleg Trofim, Foto: RSFF

Inače, tokom Ravno Selo Film Festivala, u programu Dugometražni debitantski film takmičiće se pet filmova za dve nagrade: Zlatni klip – za Najbolji film po izboru publike; i Zlatni klip za Najboljeg reditelja debitanta po izboru stručnog žirija. U programu Kratkometražni omladinski film biće prikazana studentska ostvarenja. Domaćin ovog programa je Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a gostujuća umetnička akademija je iz Pekinga sa svojim predstavnicima. Najbolji film biće nagrađen plaketom Prvi metar za mladog autora. Na festivalu će biti i revija amaterskog filma, gde će biti prikazano 12 ostvarenja osnovaca i srednjoškolaca. Ovaj segment je u saradnji sa Revijom kratkog đačkog filma Filmić iz Novog Sada. Program Filmske radionice će omogućiti mladima da tokom festivala snime tri kratka filma na izabranu temu i premijerno ih prikažu tokom svečanog zatvaranja RSFF 25. juna. Najbolja ekipa biće nagrađena putovanjem na filmski festival u Beču. Upravo ovo je bio jedan od glavnih ciljeva RSFF – da se pruži podrška mladim autorima, jer pred njima je filmska budućnost.

Ravno Selo Film Festival
Veliko interesovanje publike, prve večeri festivala bilo je preko 2.000 posetilaca, Foto: RSFF

Dragana Dušanić

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde