Roman Vilhelma Kuesa o Diani Budisavljević u izdanju Samizdata B92

0
389
Dijanina lista Roman Vilhelma Kuesa
“Dijanina lista” – Roman Vilhelma Kuesa

Roman Vilhelma Kuesa “Dijanina lista” priča istinitu storiju o izuzetnoj ženi Diani Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata sprovela jednu od najvećih humanitarnih akcija, ne samo na tlu podeljene i okupirane Jugoslavije, nego i u Evropi pod okupacijom ili dominacijom nacističke Nemačke. Reč je o akciji spasavanja više hiljada dece iz logora Nezavisne države Hrvatske.

Roman Vilhelma Kuesa prikazuje akcije spasavanja srpske dece iz ustaških logora u svom punom obimu otpočela je posle operacije nemačkih i snaga NDH u Bosanskoj Krajini i na Kozari, u junu i julu 1942. Posle užasnih pokolja tokom same operacije, desetine hiljada osoba svih uzrasta je deportovano u Jasenovac, najveći ustaški koncentracioni logor. Veliki broj zatočenika je odmah ubijen, dok je jedan broj muškaraca i žena upućen u logore u Nemačkoj ili Norveškoj, direktno ili preko logora na Beogradskom sajmištu. Od žena su pre deportovanja oduzeta deca, čak iako se radilo o sasvim malim bebama.

Počelo snimanje filma o Diani Budisavljević – „Akcija D.B.“

Tako se početkom leta 1942. u ustaškim logorima u Jasenovcu, Staroj Gradiški i okolini našlo više hiljada srpske dece odvojene od roditelja, među kojom je ubrzo nastao pomor od gladi i bolesti. Velika grupa dece je usmrćena otrovnim gasom u logoru Stara Gradiška. Potpuno uništenje ovih malih zatočenika sprečila je akcija koju je vodila Diana Budisavljević, tada već sa širokim krugom saradnika. Odmah nakon rata pripadnici Ozne od Diane Budisavljević oduzimaju kompletnu brižljivo vođenu kartoteku sa fotografijama, te joj zabranjuju dalji rad.

Posle Beograda Mikser House otvara svoja vrata i u Sarajevu

Dijanina lista VILHELM KUES
Foto: B92

Pisac je uspeo verno da dočara ono što je bilo osnovno: atmosferu masovnih progona i smrti. Roman Vilhelma Kuesa ima izuzetan značaj za upoznavanje široke javnosti sa jednim tako važnim humanitarnim poduhvatom kakav je spasavanje srpske dece iz ustaških logora. Izdavač je Samizdat B92, a prevod sa nemačkog jezika uradila je Dušica Milojković.

– Prvo i osnovno, bilo je važno doći do dnevnika Diane Budisavljević. I to je bila glavna prepreka u mom istraživanju. Prevod delova dnevnika je dostupan onlajn. Originalni rukopis je u posedu Silvije Sabo, Dianine unuke. Ona me je na sastanku u Insbruku 2015. godine uveravala da će mi poslati kopiju originalnog dnevnika. Ali ono što sam dobio je bila fragmentarna i cenzurisana verzija. Tako da sam morao da rekonstruišem mnogo detalja i događaja iz drugih izvora – rekao je Kues za Samizdat B92.

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Ključ je u knjigama

Dijanina lista VILHELM KUES
Foto: B92

– Tu sam se susreo sa drugim velikim problemom. Pouzdanost mnogih istorijskih studija je pod znakom pitanja. S jedne strane, naći ćete članke i knjige iz komunističke ere, a potom studije sa krajnje nacionalističke tačke gledišta.

– Pokušao sam da napišem roman koji omogućava čitaocu da uzme učešća u jednoj od najistaknutijih misija spasavanja tokom Drugog svetskog rata. S obzirom na izazovno stanje istorijskih izvora, bilo je puno prostora za dalja traganja. Možda će jednoga dana biti moguće da uđemo u trag sudbinama neke od dece koje je spasla Diana. To će biti interesantna priča o Balkanu nakon Drugog svetskog rata. Najviše se divim Dianinoj hrabrosti i njenoj istrajnosti. Iako je znala da može biti ubijena, ona je ušetala u koncentracioni logor Jasenovac i suočila se sa jednim od najokrutnijih ustaških ubica Maksom Luburićem. Njega su se plašili svi osim Diane. Ona je bila tako hrabra da joj se čak ni on nije mogao suprotstaviti. U roku od dva dana izvela je više od hiljadu dece iz Jasenovca, i na taj način im spasla život – rekao je pisac knjige.

„Kalendar mog detinjstva“ Đorđa Balaševića na Beogradskom sajmu knjiga

Vilhelm Kues je rođen 1972. u Volfsbergu (Austrija). Studirao je germanistiku i uporednu nauku o književnosti, na Univerzitetu Alpi-Adrija u Klagenfurtu. Već tokom studija radio je za veći broj novina i časopisa, a po završenim studijama objavio je i više knjiga. Od 1998. do 2000. Kues je predavao na Osječkom univerzitetu u Hrvatskoj. Posle povratka u Austriju radi kao slobodni književnik i bavi se naukom o književnosti.

Glumac Luka Raco na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće „Portret slikan rečima“

E.A. / Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde