Novi roman Aleksandra Gatalice “Poslednji argonaut”

0
646

U izdanju Službenog glasnika objavljen je novi roman proslavljenog srpskog pisca.

Novi roman Aleksandra Gatalice "Poslednji argonaut"
Foto: Promo

U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik predstavljen je roman “Poslednji argonaut” Aleksandra Gatalice. Na promociji knjige objavljene u Glasnikovoj kolekciji “Glasovi”, a koju je uredio Petar V. Arbutina, osim autora i urednika, govorio je i prof. dr Petar Pijanović, književnik.

„Dušanova kletva“ nova knjiga Vanje Bulića

“Zaboraviti sve ili se sećati svega – šta je veće prokletstvo?” slogan je romana “Poslednji argonaut”. Glavni junak najednom zaboravlja čitavu svoju privatnu istoriju. U nadi da će pronaći lek za amneziju, stiže u zavod u kojem ga dovode na prag potpunog sećanja na čitave epohe i sve ljude koje su u njima živeli. Prvih 200 kupaca ove knjige u Glasnikovim knjižarama širom Srbije dobili su primerak romana sa potpisom autora Aleksandra Gatalice.

Predstavljena knjiga „Istorija beogradskih svetinja“ u Starom dvoru
Novi roman Aleksandra Gatalice "Poslednji argonaut"
Novi roman Aleksandra Gatalice “Poslednji argonaut”

– Šta bi se dogodilo ako bi se sećanja svih 7.428.659.237 ljudi, koliko se pretpostavlja da je od žitelja drevnog grada Ur do danas živelo, našla na jednom mestu? Gotovo sedam i po milijardi savršeno originalnih privatnih istorija postale bi beskrajni rezervoar za svakog ko s njima može da se poveže… Glava protagoniste postaje vrsta radio-stanice za sećanja na sve što se ikad upamtilo – posredstvom glijalnih ćelija… U našem mozgu postoji devedeset odsto ćelija koje se zovu bele ili glijalne, i za koje se do pre samo malo više od pola veka mislilo da ne rade ništa. Najnovija otkrića govore da one međusobno komuniciraju kalcijumskim talasima. Šta jedna drugoj saopštavaju, nauka još ne zna – ali tu počinje novi roman Aleksandra Gatalice “Poslednji argonaut” – najavljuje “Službeni glasnik” na svom sajtu.

Memoari Amile Sulejmanović „Ključ bubnja Tama“: O Ipetu Ivandiću, ljubavi, muzičkoj sceni osamdesetih

Ovo je šestnaesti roman proslavljenog srpskog pisca, naučni roman, u kojem je autor zaokupljen jednom aktuelnom naučnom zagonetkom. Inače, Aleksandar Gatalica je za knjigu “Veliki rat” dobio dve prestižne književne nagrade 2012. godine – NIN-ovu i nagradu “Meša Selimović”. Uspeo je da sa njom, u vreme opšteg zamora “teškim temama”, zainteresuje ogroman broj čitalaca za bolnu istorijsku epohu i da od obimnog ratnog romana, sa mnoštvom likova i događaja, napravi bestseler koji je imao 28 izdanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde