Za 40 godina “Rokera s Moravu” dupli CD sa 40 pesama

0
1282

RS Dupli CD sa nekoliko nikad do sada objavljenih pesamaOva godina je jubilarna za grupu “Rokeri s Moravu” – 40 godina od osnivanja i objavljivanja prvih pesama. Povodom jubileja “Croatia records” objavlila je dupli album sa 40 pesama “Rokera”, od kojih jedna trećina nikada ranije nije objavljena.

“Rokeri s Moravu” bili su veoma popularni osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj državi. Održali su preko 2.000 koncerata diljem Jugoslavije, ispunili najveće dvorane, a nastupali su i širom Evrope, u Australiji, Americi, Kanadi.
dom sindikata rokeri
Sa koncerta u Domu sindikata 1979,
Foto: Facebook /Boris Bizetić

Bizetić je osnovao “Rokere” i bio vođa grupe, kompozitor, tekstopisac i pevač. Pored njega u grupi su bili Zvonko Milenković, Branislav Bane Anđelović (1988. napustio grupu) i Branko Janković (1982. preminuo). Grupa je osnovana 1977. i bila aktivna sve do 1991, početkom 2007. obnovljena, međutim posle smrti Zvonka Milenkovića u septembru 2008. definitivno prestaje sa radom.

Svojim originalnim tekstovima, aranžmanima su stekli kultnu popularnost
Izvodili su šaljive pesme narodnjačkog karaktera, a na sceni su se pojavljivali obično u šumadijskim nošnjama, sa šajkačama na glavi. A, javnost ih je poznavala po pseudonimima, tako je Bizetić bio Veljko B. Užičanin – Boca, Janković – Jankula, Milenković – Sisoje, a Anđelović – Ćora. Svojim originalnim tekstovima, aranžmanima i načinom na koji su to izvodili stekli su kultnu popularnost, koju nikada niko nije uspeo da dostigne. Stvorili su žanr muzike u kome su bili jedini i nedodirljivi.
željko samardžić i boris bizetić
Na promociji duplog albuma “Rokera s Moravu” Borisu Bizetiću čestitke je uputio i kolega Željko Samardžić,
Foto: Facebook /Željko Samardžić

Na koncertima i snimanju ploča, “Rokeri s Moravu” imali su prateći ansambl, koji se vremenom menjao. Neki muzičari su se zadržali kraće, neki duže, a pojedinci su bili samo gosti na studijskim snimanjima. U pratećem ansamblu bili su između ostalih i harmonikaši Perica Simonović, Goran Mitić, Dragan Tašković, basisti Branko Gluščević i Željko Mitrović, Frulaš Bora Dugić, klarinetista Nikola Stefanov, violinista Perica Vasić…

Na CD-u nove verzije pesama
 Na dvostrukoj kompilaciji osim dobro znanih numera, nalaze  se i manje poznate pesme, kao i neke nove verzije, obogaćene i govornim skečevima. Nasuprot šaljivom tonu pesama, u propratnoj knjižici se nalaze ozbiljni komentari proslavljenih pesnika Pere Zubca i Duška Trifunovića, kao i sociologa Ratka Božovića. Knjižica je obogaćena i nekim, do sada neviđenim fotografijama. Kompletno uredništvo i likovno oblikovanje albuma delo je samog Borisa Bizetića. On je idejni tvorac, kompozitor, tekstopisac i aranžer svih kompozicija. A, osmislio je i scenski izgled “Rokera s Moravu” i grafički dizajn omota svih diskografskih izdanja.
– S’ brkovi, šajkaču i s’ dva padeža, udario je šamar Vukovom književnom jeziku i našim Rokerima (zvec, zvec, jes, aj krk, big biznis), kojim je prekrio godine od ’77 – ’91. Hvala ti Borise. Ti kao da si izašao iz moga stiha “čovek koji se razume u šale, jedini može da shvati ideale” – zapisao je pesnik Duško Trifunović o “Rokerima s Moravu”.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde