Roker Miodrag Miki Cicović napisao muziku za film “Kralj Petar Prvi”

0
350

Premijera filma "Kralj Petar Prvi" pomerena za 5. decembarVestern, domaći etno i mračnija kantri muzika bili su inspiracija za muziku za film “Kralj Petar Prvi”.

U susret zakazanoj premijeri filma “Kralj Petar Prvi” 5. decembra, primiče se završnici i stvaranje muzike za ovaj film, čiji je autor Miodrag Miki Cicović, vođa benda “Straight Mickey And The Boyz”. On je poznat kao neko ko dolazi iz sveta rokenrola, a od studenstkih dana sarađuje sa rediteljem Petrom Ristovskim. Rad na filmu “Kralj Petar Prvi” samo je potvrdio njihovo profesionalno razumevanje i sličan senzibilitet.

LAZAR RISTOVSKI: Film „Kralj Petar Prvi“ smo napravili u slavu Srbije

Komponovanju muzike za film prethodili su razgovori između reditelja i kompozitora, a nedugo zatim Cicović je pročitao scenario i snimio prve teme inspirisan, pre svega, atmosferom tuge u scenama koje prikazuju kako čitav narod mora da se u ratnim uslovima povlači iz svoje zemlje pred neprijateljima. Ta atmosfera, prema rečima kompozitora, bila je ključna u izazivanju emocije.

Premijera filma „Kralj Petar Prvi“ pomerena za 5. decembar
Roker Miodrag Miki Cicović napisao muziku za film "Kralj Petar Prvi"
Miodrag Miki Cicović, Foto: Promo

– Sva muzika je autorska, nismo aranžirali i obrađivali postojeće pesme i teme, osim pesme “Tamo daleko” koja će biti obrađena u drugačijem aranžmanu. Nisam morao da se držim konvencionalnog odnosa prema ovako značajnoj istorijskoj temi, ali sam ipak želeo da dočaram to vreme i veliku žrtvu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Inspiracija su mi bili vestern i etno sa ovih prostora, kao malo mračnija kantri muzika – kaže Miodrag Cicović.

Palmini sportisti statisti u filmu „Kralj Petar Prvi“

Iako mu stvaranje primenjene muzike nije nepoznato, ona je uvek specifična jer se mora odgovoriti na određeni zadatak, temu, emociju, prilagoditi se kadru, a i muzički sagledati mnogo veća celina nego što je jedna pesma. Sa druge strane, autor kaže da je upravo ova epoha bila veliki i zanimljiv izazov u kojima je trebalo da se izrazi, u čemu misli da je uspeo.
– Rokenrol bekgraund sam lako uklopio u ovaj zadatak, jer je meni rokenrol način razmišljanja i života koji je bitan začin i određuje karaker ove muzike.

ALEKSANDRA KOVAČ: Primenjena muzika je danas poslednji bastion kreativnosti
Roker Miodrag Miki Cicović napisao muziku za film "Kralj Petar Prvi"
Foto: Promo

Premijera “Kralja Petra Prvog” biće održana u Sava centru 5. decembra. U filmu reditelja Petar Ristovskog igraju Lazar Ristovski; Milan Kolak; Radovan Vujović; Ivan Vujić; Aleksandar Vučković; Marko Todorović; Danica Ristovski…
PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde