“Rođendan džeza” od 22. do 28. februara u Akademiji 28

0
31

Manifestacija je jedinstven kulturni događaj u Srbiji i regionu i održava se po trinaesti put zaredom. 

"Rođendan džeza" od 22. do 28. februara u Akademiji 28

“Rođendan džeza” održava se od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28, u Beogradu. Godinama unazad publika je imala priliku da uživa u zapaženim nastupima istaknutih i renomiranih džez muzičara (Mihajlo Miša Blam; Lazar Tošić; Ivan Švager;  Ljubomir Matijaca; Vladimir Racković; Vlada Maričić; Miloš Krstić; Oleg Kirijev; Bernat Font; Jovan Maljoković i mnogi drugi).

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

Program ovogodišnje manifestacije “Rođendan džeza” osmišljen je i realizovan u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem jednog od najpopularnijih i najboljih džez orkestra u Srbiji, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu “Beogradskog diksilend orkestra” (The Belgrade Dixieland Orchestra).

Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. Na njoj su se nalazile samo dve pesme – “Livery Stable Blues” i “Dixie Jass Band One Step”. Njih je za potrebe snimanja izveo “Original Dihieland Jass Band”.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival

– Obeležavanjem jubileja objavljivanja prve džez ploče prisećamo se “skromnih” početaka džez muzike u crnačkim predgrađima Nju Orleansa i obeležavamo važnu prekretnicu u razvoju ovog žanra – saopštili su organizatori.

"Rođendan džeza" od 22. do 28. februara u Akademiji 28

Ubrzo nakon objavljivanja “Dixie Jass Band One Step”, džez “groznica” zahvatila je sve značajnije američke i evropske urbane sredine. Prvi zvuci džeza u Srbiji su mogli da se čuju već dvadesetih godina prošlog veka. Nedugo zatim su počeli da se osnivaju i prvi bendovi.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”

Džez muzika danas postoji i razvija se kao globalni fenomen, sa svojim mnogobrojnim nacionalnim i lokalnim dijalektima, ali i kao muzički stil koji je podjednako zastupljen na akademijama, konzervatorijumima, velikim koncertnim dvoranama i salama.

PROGRAM KONCERTNIH VEČERI

Petak, 22. februar od 22h
Miloš Krstić
Jovan Maljoković i “Balkan salsa bend”

Subota, 23. februar od 22h
“Fish in Oil”

Utorak, 26. februar od 19.17h
“The Belgrade Dixieland Orchestra”

Sreda, 27. februar od 22h
“Hot Club of Belgrade”

Četvrtak, 28. februar od 22h
Ivan Kovačević i “Barcelona Belgrade Reunion”

Ulaz na sve koncerte u Klubu Akademije 28 tokom trajanja manifestacije “Rođendan džeza” je besplatan. Mesta se mogu rezervisati na br. tel: 011/3619-342.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde