Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića u oktobru

0
219

U oktobru beogradska publika moći će da uživa u radovima, po mišljenju mnogih, najboljeg srpskog ilustratora.

Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića u Beogradu

Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića pod nazivom “BOB” biće otvorena 2. oktobra u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti. Izložba će trajati do 23. oktobra, a na njoj će biti oko 500 Bobovih radova iz proteklih 35 godina. Organizovaće se u okviru Salona savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti, a u saradnji sa izdavačkom kućom “Kreativni centar”.

Izložbu će pratiti knjiga “Basna o Bobu” književnice Jasminke Petrović, koju je ilustrovao Bob Živković (izdanje Muzeja primenjene umetnosti), kao i monografija “Dobrosav Bob Živković” u izdanju “Kreativnog centra”. U toku trajanja izložbe biće organizovane radionice za decu, učenike srednjih umetničkih škola i studente. Premijerno će biti predstavljen i projekat virtuelne realnosti (VR) zasnovan na ilustracijama Živkovića za knjige “Plavi kit” Arsena Diklića i “Da pukneš od monstruma”, koju je priredio Zoran Penevski, a obe izdao “Kreativni centar”.

Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića u Beogradu
Foto: Facebook / Bob Živković
Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo “Mali princ”

Dobrosav Bob Živković (Pirot, 7. maj 1962.) je ilustrator, karikaturista, grafički dizajner. Diplomirao je produkt dizajn 1987. na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Ilustracijom i stripom, uglavnom u okviru žanra naučne fantastike, bavio se od 1984. Bob je prve ilustracije objavljivao je u “Studentu”, “Vidicima”, “Velikom dvorištu”, “Zeki” i “Tik-Taku”. Ilustrator je legendarnih edicija “Znak Sagite” i “Kentaur”, kao i almanaha naučne fantastike “Monolit”, “Zoroaster”, “Sirijus”, “Alef”… Njegove ilustracije su se našle i na stranama časopisa “Nacionalna geografija”; “Junior”; “Evropljanin”; “Dnevni telegraf”; “NIN”; “Huper”; “Playboy”; “Maxim”… Stalni je ilustrator “Politikinog zabavnika” i “Kreativnog centra”. A tu su i ilustracije u preko 200 knjiga! Dugo je radio i kao umetnički direktor studija “Saatchi & Saatchi” u Beogradu. Dobio je pet nagrada “Neven” za najbolje ilustrovanu dečju knjigu i tri puta je nagrađivan “Zlatnim perom”. Za rad na NF-ilustracijama dobijao je vodeće žanrovske nagrade: “Lazar Komarčić” (1985, 1986. i 1988.) i “Sfera” (1988). U svojoj dugogodišnjoj karijeri kao umetnički direktor i ilustrator radio je na mnogim reklamnim kampanjama za prestižne klijente. Živi i stvara u Novom Beogradu.

Slikovnica Slavimira Stojanovića “Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka”

Pripreme za izložbu, Foto: Facebook / Bob Živković

Prema pisanju magazina “Mobilni”, Bob Živković je “svaštojed novih tehnologija”, zahvaljujući čemu svakog dana podari po neku dobru ilustraciju. Njegove ilustracije su okarakterisane kao lako prepoznatljive, urnebesno smešne, duhovite, ponekad groteskne, ponekad poetične… i ne mogu da ostanu neprimećene. Detalji na njima su veoma istaknuti i neretko naglašeni. Prema časopisu „City Magazine“ ilustracije Živkovića prosto ne mogu da ostanu neprimećene. Sam autor za svoje crteže kaže da su kao vicevi, kojim iskazuje mišljenje o određenim pojavama i događajima. I sam priznaje da su oni uvek malo preterani, smešniji i apsurdniji nego kod drugih ilustratora. Pri tome, stvari koje ga nerviraju ili plaše retko crta. Nikad nije pao u iskušenje da se bavi političkom karikaturom.

“Hakuna Matata” iz “Kralja lavova” na 28 jezika, uključujući i srpski

Pripreme za izložbu, Foto: Facebook / Bob Živković

– Najviše sam se namučio oko “Seksa za početnike” Jasminke Petrović (izdavač “Kreativni centar”). Jer, tema je najškakljivija, velika je odgovornost obratiti se deci različitog uzrasta na pravi način, da onim mlađim bude sve jasno, a da starijima ne bude dosadno. Brinulo me kako biti smešan, a ne vulgaran. Informativan, a ipak zabavan. I najvažnije – kako nikoga ne povrediti! – izjavio je Živković u intervju za “Politiku”, koji nikada o svojoj najmlađoj publici ne razmišlja kao o “deci”, valjda što i sam sebe doživljava kao veliko dete.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde