Retrospektivna izložba dela Mome Kapora u Kući kralja Petra I

0
375

Pre osam godina napustio nas je veliki umetnik, književnik i slikar, Momo Kapor. U Beogradu je otvorena izložba “Retrospektiva” njegovih umetničkih dela.

retrospektiva izložba dela Mome Kapora Kuća kralja Petra I
Foto: Facebook / Kuća kralaj Petra I

U organizaciji Opštine Savski venac, Kuće kralja Petra I i Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” 1. marta je otvorena retrospektivna izložba dela Mome Kapora u Kući kralja Petra I. Za samostalnu izložbu povodom obeležavanja osmogodišnjice smrti Mome Kapora, odabrana su dela iz privatne kolecije njegove supruge Ljiljane, kao i dela iz Zadužbine “Momo Kapor”, osnovane u Beogradu oktobra 2010. Reč je o delima velikih formata, rađenih u tehnici ulja na platnu, kombinovana tehnika i crteži sa akademije- akvareli. U pet soba izloženo je 30 slika iz različitih decenija Kaporovog stvaranja.

U Kući kralja Petra otvorena prva VR umetnička izložba „Fidelium“
retrospektiva izložba dela Mome Kapora Kuća kralja Petra I
Foto: Facebook / Kuća kralja Petra I

Ova dela neguju sećanje na velikog slikara i pisca Momu Kapora, koji je svojim umetničkim darom, slikarskim i književnim, predstavljao jedinstven spoj dva talenta koji su ga činili posebnim. Publika ima priliku da vidi značajna dela iz Kaporovih različitih umetničkih faza, gradske motive i mrtve prirode; kao i viđenje Kaporovog sveta likova renesansnih žena; portreta devojčica iz pomalo izbledelih albuma; portret Desanke Maksimović; lica zagledana u nostalgiju; školice; i ostala dela iz njegovog bogatog opusa.

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek
retrospektiva izložba dela Mome Kapora Kuća kralja Petra I
Rada Đuričin, Foto: Facebook / Kuća kralja Petra I

Na otvaranju izložbe Rada Đuričin je čitala umetnikovu poeziju. Prisutne su pozdravile predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, supruga velikog umetnika i pisca Ljiljana Kapor, i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.
Izložba će biti otvorena do 10. marta, radnim danima od 12 do 18h i subotom od 10 do 14h. Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde