48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić

0
66

48. FEST, pod sloganom “Skupljači emocija”, održaće se od 28. februara do 8. marta.

48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić - "Podne", "Kvar", "Kraj rata"...
Foto: N1

Ovogodišnji FEST odaće posebno priznanje nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić. U njenu čast biće prikazano devet filmova u kojima je glumila. U karijeri dugoj 53 godine Neda Arnerić igrala je u više od 40 pozorišnih predstava i snimila više od 100 filmova. Među odabranim naslovima u retrospoktivi filmova Nede Arnerić na FEST-u je jedno od njenih prvih ostvarenja – “Podne” reditelja Puriše Đorđevića. U njemu je glumila sa svega 15 godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića “Anđeo čuvar“. Ovaj film prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka, a trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival

Neda je na velikom platnu igrala rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu “Kvar“, Miloša Radivojevića; ili Velimira Bate Živojinovića, sa kojem je igrala u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u – “Ukleti smo, Irina“, Nikole Koleta Angelovskog i “Kraj rata“, Dragana Kresoje.

igor galo i neda arnerić
Na retrospektivi filmova Nede Arnerić je ostvarenje “Divlji anđeli”, u kome je igrala sa Igorom Galom

Film “Divlji anđeli” reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije. Ženski lik kojeg Neda igra vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde

Pored jugoslovenskih, Neda je sarađivala i sa brojnim inostranim rediteljima. Tako je sa francuskim rediteljem Robertom Enrikom 1971. snimila “Malo, mnogo, strastveno“.
U Francuskoj su snimane i neke scene za film “Ispravi se, Delfina“. Za ovo ostvarenje scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov. Film govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je “Tajvanska kanasta“, reditelja Gorana Markovića. Ovaj i ostale navedene filmove u kojima je glumila Neda Arnerić iz programske celine “FEST klasik”, publika će imati prilike da pogleda na festivalu u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18h, od 28. februara do 8. marta.

Serija “Tajkun” prvo na 48. FEST-u, od marta na SuperStar TV

Neda Arnerić rođena je u Knjaževcu 1953. godine. Još kao dete pohađala je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda. Kao trinaestogodišnjakinja snimila je svoj prvi film i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Već sa 16 godina upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Dobitnica je Nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo; dve Arene na filmskom festivalu u Puli; kao i nagrade “Beogradski pobednik” koju FEST uručuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde