Restaurisan “Petrijin venac” premijerno prikazan u Čačku

0
83

U okviru projekta Vip Kinoteka digitalno je restauriran još jedan domaći film.

Restaurisan "Petrijin venac" premijerno pikazan u Čačku
Premijera u Čačku, Foto: Promo

Kultno ostvarenje Srđana Karanovića iz 1980. godine “Petrijin venac”, 8. novembra je prikazano u čačanskom Domu kulture, sada u novom kvalitetu slike i tona. Premijeru digitalno restauriranog klasika srpske kinematografije, posebno su uveličali i oni koji su ovaj film stvarali: glumice Mirjana Karanović i Radmila Živković; producent Milan Cvetković; i kompozitor Zoran Simjanović. Pored glumaca i ekipe sa filma, premijeri su prisustvovali i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Igor Tomić iz kompanije VIP mobile.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću
Restaurisan "Petrijin venac" premijerno pikazan u Čačku
Mirjana Karanović, Radmila Živkovic i Marjan Vujović, Foto: Promo

Snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, ovaj film, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić; Branko Cvejić; Marko Nikolić; Dragan Maksimović; Miloš Žutić; Olivera Marković; Ljiljana Krstić; Veljko Mandić; Radmila Živković i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog kompozitora Zorana Simjanovića.

Restaurirani „Maratonci“ ponovo na velikom platnu
Restaurisan "Petrijin venac" premijerno pikazan u Čačku
Iz filma “Petrijin venac”, Mirjana Karanović, Mića Tomić i Marko Nikolić, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Projekcija filma u Beogradu biće održana u četvrtak, 15. novembra u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u 18h i 20,30h. Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde