Restauriran “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a” u Kinoteci

0
139
Restauriran "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a" 14. februara u Kinoteci

“Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a” legendarnog reditelja Dušana Makavejeva, 14. je digitalno restauriran film u okviru projekta “VIP Kinoteka”.

Digitalno restaurirana verzija ovog filma premijerno je prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci 25. januara, na dan smrti velikog autora, u sali koja nosi ime “Makavejev”. Nakon toga “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a” prikazaće se za posetioce Kinoteke 14. februara. Biće dve besplatne projekcije u 18h i 20.30h. Zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se “Makavejev”
Restauriran "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a" 14. februara u Kinoteci
Eva Ras i Slobodan Aligrudić u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a”

Dušan Makavejev je hvaljen i zabranjivan filmski reditelj, jedan od ključnih autora jugoslovenskog crnog talasa. “Ljubavni slučaj ili tragediju službenice PTT-a” je snimio 1967. u produkciji “Avala filma”. Ovo, kao i druga dela iz njegovog opusa, pomeralo je granice i društveno-političke provokacije u istraživanju naracije i filmskog jezika. Kako je govorio Raša Popov, likovi koje su tumačili Eva Ras i Slobodan Aligrudić bili su kao savremeni Adam i Eva.

– Ovaj film kroz tek naizgled odnos dvoje ljudi zapravo oštro kritikuje društvo koje je samo naizgled zdravo. Ovo je drugi po redu celovečernji film Dušana Makavejeva koji predstavlja jedan od najznačajanijih filmova crnog talasa! – naglašava Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Novi ciklus Vip Kinoteke otvara film “Ljubav i moda”

Svet kontrasta, ideološke subverzije, otkrivanje sopstvnih strasti koje je Makavejev utkao u ovo ostvarenje, čine koren prave filmske umetnosti tokom šezdesetih godina.
– Taj film je s jedne strane ono što smo govorili za Makavejeva i njegov opus u jednoj rečenici – “sloboda ili ništa”. S druge strane to je jedan od njegovih rediteljski suptilnijih filmova. I Eva Ras i Slobodan Aligrudić jesu na neki način simboli tog vremena. I tih nekih gubitnika tog vremena – navodi reditelj Srdan Golubović.

Digitalno restauriran “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a” sada je dostupan mladim generacijama koje treba da se upoznaju sa filmovima svetski priznatog autora. Dovoljno je reći da će već narednog meseca u Njujorku biti priređena retrospektiva filmova Dušana Makavejeva.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde