Remek dela rimskog vajarstva na izložbi “Roma Aeterna” u Novom Sadu

0
52

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide 33 umetnička dela.

Remek dela rimskog vajarstva na izložbi "Roma Aeterna" u Novom Sadu

Remek dela rimskog vajarstva biće predstavljena na jedinstvenoj izložbi pod nazivom “Roma Aeterna” (Večni Rim), koja će biti otvorena 17. marta (18,30h) u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Izložba će trajati do 30. aprila.

Dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, društveno-korisne neprofitne organizacije koja je nastala sa ciljem da podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu, a kustoskinja je Danijela Riči. Izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku Banke Inteza.

Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”
Remek dela rimskog vajarstva na izložbi "Roma Aeterna" u Novom Sadu
Rimski vajar, Muška bista u lovorovom vencu, oko 140 n.e, Foto: Promo

Postavka ove izuzetne izložbe vodi posetioce kroz 19 vekova istorije rimskog kolekcionarstva kroz 33 umetnička dela raspoređena hronološkim redom od I veka p.n.e. do XVIII veka n.e. Skulpture su uglavnom od mermera, alabastera i porfira. One na reprezentativan način prikazuju razvoj umetnosti i stilskih pravaca u Rimu. Podeljene su na portrete istorijskih ličnosti ili životinja i portrete paganskih božanstava, satira ili svetih božanstava.

Izložba, između ostalog, sadrži: portret kraljice Kleopatre VII; portret Ulpije Felicitas koji je verovatno bio deo nadgrobnog spomenika; niz muških bista; zatim tu se nalazi glava palmirskog sveštenika svrstana među najbolje skulpture Palmire. Posetioci mogu videti i monumentalnu konjaničku statuu orijentalnog strelca; dve skulpture životinja: psa koji leži od žutog mermera, izrađenog po uzoru na sličnu skulpturu iz V veka p.n.e. koja se čuva u Akropoljskom muzeju u Atini; i vepra koji je pripadao rimskom nadgrobnom spomeniku.

175 godina Narodnog muzeja u Beogradu
Remek dela rimskog vajarstva na izložbi "Roma Aeterna" u Novom Sadu
Radionica porodice Gadjini, Andjeo glasnik, Foto: Promo

Biće izloženi i portreti Didija Đulijana i kardinala Marcija Đinetija; statua boginje Dijane od mermera u boji; veličanstvena Vestalka od alžirskog alabastera i pozlaćene bronze; i velika statua Bahusa čiju je restauraciju realizovao neki od Berninijevih saradnika u XVII veku.

Tu je i ženski torzo Viktorije ili Nike sa Dionisovom glavom na bogatoj osnovi od mermera u boji tipičan za rimsko kolekcionarstvo XVII veka. Slede dela religioznog karaktera poput Bogorodice sa detetom Gregorija di Lorenca, Arhanđela Gabrijela i euharističkog ćivota iz radionice porodice Gađini, koja je stvarala u Tičinu, Đenovi i naposletku na Siciliji. Izložba se završava statuom Apostola Svetog Bartolomeja. Ova jedinstvena figura potiče iz ikonografske tradicije koja se javlja u drugoj polovini XVI veka sa prvim naučnim publikacijama koje istražuju anatomiju ljudskog tela.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje
Remek dela rimskog vajarstva na izložbi "Roma Aeterna" u Novom Sadu
Rimski vajari, Vestalka, Foto: Promo

Ova izložba je imala prvo predstavljanje 2012. godine u Palati Šara u Rimu. Pre postavke u Novom Sadu, izložba je gostovala u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani i u Narodnom muzeju Gruzije u Tbilisiju. Nakon Novog Sada biće održana u Buenos Ajresu, Montevideu i Seulu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde