Na rođendan Vlade Divljan reizdanje albuma “Lutka koja kaže ne”

0
162

“Srećan ti rođendan, žele bube i ptice, i njima je srećan dan – srećan ti rođendan”, kaže refren pesme “Srećan ti rođendan” koju je pre 28 godina napisao Vlada Divljan, legendarni frontmen “Idola” i jedan deo “Fantastične četvorke” zvane Vlada, Gile, Piko & Švaba.

Na rođendan Vlade Divljan reizdanje albuma "Lutka koja kaže ne"

Vlada bi danas proslavio 61. rođendan. Nažalost, napustio nas je pre četiri godine, a tuga nikada nije prestala. Na izdanju “Lutka koja kaže ne” Vlada je autorski pokazao svoju briljantnost. Od 1991. do danas, spletom okolnosti, album nije dobio svetla reflektora kakva zaslužuje. Zato su Croatia Records i PGP RTS, a uz potporu Srđana Gojkovića Gileta, Ivana Pika Stančića i Zorana Radomirovića Švabe odlučili da remasterizuju i reizdaju ovaj kultni album.

Hajde sanjaj me, sanjaj: Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru

– “Croatia Records” je nedavno ponovno oživela prednovotalasnu grupu “Zvuk ulice”, gde su na jednom mestu muzički velikani Zdenko Kolar i Kokan Popović iz “Idola”, te producent Dušan Kojić Koja. Kao da je to bio okidač za nešto potpuno neočekivano, oživljavanje nekih starih materijala koji su izvađeni doslovno iz naftalina, prisećanje na neka stara vremena i skidanje crnog vela sa jugoslavenske rock scene… A, 28 godina kasnije Vlada, Gile, Piko & Švaba ipak i dalje žive – muzikom i vanvremenskim pesmama. One će komunicirati sa nekom mlađom generacijom. Pesme su se duhom vratile na pozornicu, a originalna muzika konačno završava na fizičkom izdanju koje ova “Fantastična četvorka” i zaslužuje. Doduše u modernom formatu, ali obogaćenom. Baš kao što su oni obogatili regionalnu muzičku scenu svojim prisustvom već decenijama – piše u knjižici Nikola Knežević, urednik izdanja.

Objavljena “Neposlušna građanka” Vlade Divljana
Na rođendan Vlade Divljan reizdanje albuma "Lutka koja kaže ne"

– Materijali su prošli nezapaženo kao žrtva neke životne situacije i vremena u kojem je nastajao. No, postoje obožavaoci koji se kunu u album i koji s vremena na vreme priđu na nekom koncertu te pričaju o njemu, pitaju se zašto se ne objavi na CD-u. I sada konačno posle toliko godina stigla je prilika da se on u nekom normalnijem vremenu pojavi – rekao je Gile.

– Vlada je jako mnogo dao sebe ovom albumu i ta nesretna okolnost da se on oprosti od nas još je samo pojačala želju da se materijal objavi, te da ljudi koji vole i kupuju muziku imaju još jedan kapitalan primerak u svojoj kolekciji! – kazao je Piko.

Rasprodate ulaznice za premijeru filma “Nebeska tema” o Vladi Divljanu
Na rođendan Vlade Divljan reizdanje albuma "Lutka koja kaže ne"

“Pruža”; “Hej ti (Zašto onda nismo zajedno)”; “Lutka koja kaže ne”; “Spavaj anđele moj”; “O čemu ona sanja”; “Srećan ti rođendan” i druge numere s vremenom su stekle kultni status, a 28 godina kasnije dobivaju zasluženu pažnju. I kako bi na kraju knjižice napisao Nikola Knežević: “Vlada, Gile, Piko & Švaba nisu samo muzičari, umetnici, velikani, rockeri, oni su Lusteri koji svojom mzikom i danas obasjavaju naše prostore… oni su “Fantastična četvorka” koja nikada neće biti zaboravljena… lutka koja je znala reći ne kad je to bilo potrebno. Spavaj Vlado, anđele naš – živela zauvek muzika Vlade, Gileta, Pika & Švabe!”

Reizdanje “Vlada, Gile, Piko & Švaba – Lutka koja kaže ne” može se naći na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i PGP RTS-a.

E. A. / Foto: Privatni album Pika Stančića

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde