“Referendum za pozorište”: 6. Bucini dani od 10. do 16. juna

0
53

U Aleksandrovcu, rodnom gradu pesnika dramskog pisca, upravnika pozorišta i urednika književnih listova, Milosava Buce Mirkovića, održava se već šestu godinu zaredom festival “Bucini dani”.

"Referendum za pozorište": 6. Bucini dani od 10. do 16. juna
Referendum za pozorište – ljubitelji teatra zaokružili su DA

6. Bucini dani održavaju se pod sloganom “Referendum za pozorište”. Selektorski tim odabrao je pet predstava sa izvanrednim glumačkim ostvarenjima. Njih će publika i žiri pogledati u takmičarskom programu od 10. do 16. juna, u Domu kulture “Milosav Buca Mirković”. A, to znači da će konkurencija za glavnu nagradu festivala biti jaka.

Nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala
5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću

Velika glumica Mira Banjac neće biti počasna predsednica žirija kao do sada, ali će biti počasni gost. Stručni žiri ove godine je u sastavu: Dušanka Stojanović Glid, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić. Oni će odlučiti kome će pripasti nagrade Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu; najbolju žensku ulogu; za najboljeg mladog glumca/glumicu; i za glumačku bravuru. Tu je Nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala, a tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju, koja nosi ime Minje Obradovića.

Glumački festival u Aleksandrovcu zamišljen je sa idejom da sačuva uspomenu na jednog od najčuvenijih Župljana, autora nadaleko poznate zbirke pesama “Moja Župa – moja Okeanija”, i tvorca jedinstvene manifestacije “Župska berba”, koja se već više od pola veka održava svakog septembra u Aleksandrovcu.

Članovi žirija: Dušanka Stojanović Glid, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić; Foto: Bucini dani
4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”

– Veliki je trag koji je ostavio Buca u pozorišnom i književnom životu, kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca. Tradicionalno, u šest festivalskih dana u njegovu čast će se pretvoriti njegova rodna Župa u veliku pozorišnu scenu. Bio je neverovatan! – izjavila je Mira Banjac o Buci Mirkoviću.

Prvog dana Festivala u Domu kulture (12h) biće izvedena predstava za decu “Pepeljuga” Gradskog pozorišta “Teatar 91” iz Aleksinca. A, 11. juna (19,30h), pre svečanog otvaranja 6. Bucinih dana, biće otvorena izložba “Svetlana Bojković – Umetnost glume ili traganje za istinom”. Poslednjeg dana manifestacije, 16. juna, na svečanom zatvaranju Festivala biće dodeljene nagrade i izveden kabare “Bucina Okeanija vina i ljubavi”.

64. Sterijino pozorje: Otvorena izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume”

U okviru pratećeg programa Festivala, posle izvođenja predstava publika će uživati u zanimljivom muzičkom program. Među učesnicima ove godine su: Vladimir Preradović Lord; Nevena Račić; Srđan Branković; Zorana Iđuški; Nenad Ljubenović.

Takmičarski program:

11. jun – “Petrijin venac”, Atelje 212, Beograd (Dragoslav Mihailović, režija Boban Skerlić);
12. jun – “Režim ljubavi”, Atelje 212, Beograd (Tanja Šljivar, režija Bojan Đorđić);
13. jun – “Tartif”, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Narodno pozorište Sombor (Autorski projekat Igora Vuka Torbice po tekstu Molijera, režija Igor Vuk Torbica);
14. jun – “Jami distrikt”, Centar Za Kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Firchie Think Tank Studio (Milena Bogavac, režija Kokan Mladenović);
15. jun – “Mala mađarska pornografija”, Újvidéki Színház, Novi Sad (Peter Esterhazi, režija Nikita Milivojević).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde