Reditelju Andrašu Urbanu uručena bijenalna Nagrada “Bojan Stupica”

0
76

U konkurenciji su se našla najbolja rediteljska ostvarenja, njih 16.

Reditelju Andrašu Urbanu uručena bijenalna Nagrada "Bojan Stupica"
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije “Bojan Stupica” dodeljena je reditelju Andrašu Urbanu 19. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Uručenje je usledilo posle predstave “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, za koju je Urban i dobio to prestižno bijenalno priznanje. Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova; unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića; i od novčanog iznosa. Dobitniku je priznanje uručio predsednik žirija – reditelj Dimitrije Mića Jovanović.

Nagrada za režiju “Bojan Stupica” Andrašu Urbanu za predstavu “Rodoljupci”

– Predstava “Rodoljupci” je potvrdila temeljne odrednice rediteljske poetike Andraša Urbana koga je poslednjih godina afirmisala kao jednog od najoriginalnijih, kako bi Sterija rekao pozoroštitnika, u Srbiji i regionu – kazao je Jovanović. On je dodao da je Urban unapredio Sterijin komad i ostvario pozorišno delo koje može da izdrži najstrože kritike i analize.

Nakon što ga je publika pozdravila višeminutnim aplauzom, prisutnima se obatio i Andraš Urban. On je priznao da je dugo priželjkivao ovo priznanje.

Premijera predstave “U ime Gospoda” Urbana Andraša za kraj sezone

– Nagradu “Bojan Stupica” priželjkivao sam još pre desetak godina. Ali kako je tada nisam dobio zaboravio sam na tu želju. Sada kada je ona nenadano došla, prijatno sam se iznenadio i obradovao. Ovo priznanje i dalje doživljavam kao nešto što je posvećeno jugoslovenskoj režiji. Sa druge strane “Rodoljupci” su ekipa i Predrag Ejdus, koji više nije sa nama, bio je snažna podrška u celom tom procesu. U ovoj predstavi borili smo se svi zajedno, radili smo bez konflikta. Napomenuo bih da je jako teško rušiti mit oko nečega što već dugo postoji. Smatram da je Sterija veliki stvaralac jer je govorio nešto bitno o čoveku, a nama je upravo to bio najbitniji momenat – istakao je Urban.

Novosadsko pozorište: Andraš Urban režira “Hasanaginicu” na mađarskom jeziku
Reditelju Andrašu Urbanu uručena bijenalna Nagrada "Bojan Stupica"
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U konkurenciji su bila rediteljska ostvarenja, premijerno izvedena u Srbiji, u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017. godine. U stručnom žiriju su bili osim predsednika Jovanovića i rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg Slavko Milanović. Odluku su doneli jednoglasno. Inače, među kandidatima za nagradu “Bojan Stupica” su bila istaknuta rediteljska imena poput Kokana Mladenovića, Jagoša Markovića, Snežane Trišić, Egona Savina, Gorčina Stojanovića…

Nagrada “Bojan Stupica” ustanovljena je 1971. godine u znak sećanja na znamenitog reditelja, a Andraš Urban je 32. laureat ovog staleškog priznanja. Dodelu Nagrade pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus

Predstava “Rodoljupci” je premijerno izvedena 30. oktobra 2015. na Velikoj sceni. U podeli su bili Slobodan Beštić (Žutilov); Anastasia Mandić (Nančika); Suzana Lukić (Milčika); Pavle Jerinić (Šandor Lepršić); Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka); Hadži Nenad Maričić (Šerbulić); Nikola Vujović (Smrdić); Predrag Ejdus (Gavrilović); Branko Jerinić (Nađ Pal); i Bojan Krivokapić (Eden). Nedugo posle toga, “Rodoljupci” su dobili veoma dobre ocene i publike i kritike. U međuvremenu, u svim anketama, proglašeni su za najbolju predstavu u 2015. godini.

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu

Osvojila je više nagrada na raznim festivalima u zemlji i regionu – “Dani komedije”; Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”; “Pozorišno proleće”; Sterijino pozorje; “Vršačka pozorišna jesen”; “Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu; Internacionalni teatarski festival MESS Sarajevo; Susreti pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu… A, “Rodoljupci” su 19. novembra prvi put izvedeni bez Predraga Ejdusa. U ulozi Gavrilovića zamenio ga je glumac Zoran Karajlić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde