Razotkrivanje: 13. Festival nauke od 5. do 8. decembra

0
82

Cilj Festivala nauke je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora. Takođe, i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i nadasve zabavna.

Razotkrivanje: 13. Festival nauke od 5. do 8. decembra
Razotkivanje – ovogodišnji slogan naučne manifestacije

Od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu biće održan 13. Festival nauke pod sloganom “Razotkrivanje”. Posetioci će proći kroz jedinstvenu avanturu rušenja naučnih mitova i brojnih zabluda uz pomoć nauke i neizbežne doze radoznalosti i zabave. U vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka se ispostavila kao odlično oruđe protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda. Nauka je kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost, i pravi putokaz za one koji žele da grade zemlju budućnosti po meri svih nas.

Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”

Najveći naučni festival u ovom delu Evrope ponovo će otvoriti svoje kapije – i to na više od 6.000 kvadrata u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma.
Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara (deca do pet godina starosti ne plaćaju ulaz), mogu se kupiti na Ticket Vision prodajnim mestima u celoj Srbiji. Cena parkinga po satu je 150 dinara.

Razotkrivanje: 13. Festival nauke od 5. do 8. decembra

– Da smo sujeverni, ovogodišnji, trinaesti po redu Festival nauke “unapredili” bismo u četrnaesti, poput brojnih hotela u kojima ne postoje sobe sa brojem 13 ili aviona bez takvih sedišta. Umesto toga, odlučili smo se da posvetimo ovaj Festival upravo razotkrivanju zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća – navode iz Festivala nauke.

Izložba “Nikola Tesla – u svom i našem vremenu” u Novom Sadu

– Otići ćemo u potragu za sve rasprostranjenijim mitovima koji se nalaze svuda oko nas! Da li iz školjke zaista možemo da čujemo zvuk mora; da li je Kineski zid jedina ljudska građevina vidljiva iz svemira; da li je ljudsko stopalo pre pola veka kročilo na Mesec; koliko su opasna zračenja telefona i mikrotalasnih pećnica; koliku opasnost sa sobom nose nuklearne elektrane? – navode organizatori

Razotkrivanje: 13. Festival nauke od 5. do 8. decembra

Posetioci će moći da učestvuju u preispitanju misterije evolucije; istražiće tajne večitih mašina koje nam daju energiju, a ništa ne traže za uzvrat; staviti na proveru brojne deklaracije proizvoda koje jedemo i pijemo svakodnevno, ne znajući šta tačno unosimo u svoj organizam…

Naučni centar Fenomen: Deset novih fenomena čekaju buduće naučnike
Razotkrivanje: 13. Festival nauke od 5. do 8. decembra

Više od polovine publike Festivala nauke čine školske posete. Zato će i ovogodišnji festivalski program sa više od 60 interaktivnih postavki biti prilagođen najmlađim posetiocima. Kreiraće mesto na kojem će se eksperimenti iz udžbenika izvoditi uživo. Tu će se učenicima pružiti prilika da u njima i sami učestvuju. Tako će najmlađi posetioci zajedno sa više od 600 naučnih demonstratora iz zemlje i sveta učestvovati u istraživanju celog jednog univerzuma satkanog od nauke i najnovijih naučnih dostignuća.

Lego ima novi set kockica “Žene u NASA”
13. Festival nauke od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program na Naučno-fantastičnoj bini. Šou programom “Veruješ li svojim očima” predstaviće se francuska trupa “Trejsis”. Ona će se nizom eksperimenata poigrati sa publikom i naterati ih da razmišljaju o tome šta su zaista videli, a koliko su ih čula prevarila.
“Uhvati svetlost” naziv je predstave austrijskog cirkusa “Luminesenc”. Oni će se sa zracima svetlosti poigravati uz pomoć brojnih optičkih sočiva, stakala i dihroičnih filtera.

Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu
13. Festival nauke od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu

Iz Njujorka i SAD na festival stiže Bob Fridhofer, koji će u svojoj predstavi “Budi i ti superheroj” uz pomoć fizike obrađivati sve teme od magije pa do popularnih superheroja iz stripova objašnjavajući kako njihove supermoći funkcionišu pomoću nauke.
Naučni centar iz Slovenije Hiša eksperimentov prenosi veštine kritičkog mišljenja kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i otkrivanje. Oni će predstaviti sasvim novo lice svemoćnih gasova koji mogu da zaustave vatru ili pak izmene naše glasove.

2. Pecka Outdoor festival: Praznik za dušu i telo, aktivan odmor i zabava u prirodi
hemija

Iz Estonije dolazi izvanredan tim “Kvark”. Beogradsku publiku će uz malo eksplozije, mnoštvo trikova i nauke provesti na uzbudljivu vožnju kroz naučni svet.
U Beograd ponovo stiže popularni doktor koji je već pobrao simpatije svih mališana – izraelski Dr Molekula. On je svoju ordinaciju opremio najnovijim naučnim izumima i zabavnim eksperimentima.

Razotkrivanje će biti moguće i uz omiljeni poljski dvojac “Haveljuši nauki”. Oni će ove godine raspisati poziv za tajne naučne agente. “Fantastični fizički teatar” iz Češke će proveravati da li nauka kod nas može da razvije takozvano šesto čulo i kako bi ono moglo da radi?

BOTANIČKA BAŠTA JEVREMOVAC: Oaza mira u centru grada
svetlost

Poslednji dan festivala je u nedelju, 8. decembra. Tada će biti organizovan Porodični dan, specijalno osmišljen za druženje uz naučnu zabavu za celu porodicu. Naravno, i za veliko razotkrivanje. Kompletan program 13. Festivala nauke je OVDE.

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo sa brojnim naučnim dostignućima. Time je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.
Organizator festivala je UPG Noć muzeja, a suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde