“Razbrajalica za Andreasa Sama”, knjiga Filipa Čolovića

0
41
"Razbrajalica za Andreasa Sama", knjiga Filipa Čolovića

Izdavačka kuća “Geopoetika” predstavila je novi roman, koji, prema rečima urednika prof. dr Milana Ristovića, na “književno moderan način piše o vrlo ozbiljnoj temi”.

“Razbrajalica za Andreasa Sama”, nova je knjiga Filipa Čolovića. Čitajući je, Ristović je rekao da se suočio sa temom koja nije laka, ali da upravo na takvim temama i počiva dobra književnost. Roman, prema njegovim rečima, ima dva nivoa: jedan je bolest pisca koji umire u Parizu od raka pluća i kome u posetu dolazi čovek po imenu Andreas Sam; a drugi je sećanje pisca na detinjstvo u godinama Drugog svetskog rata.

“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića

– Nigde se ne pominje ime pisca, ali znamo da se radi o Danilu Kišu. Čolović koristi faktografiju Kišovog života da bi napravio dijalog koji pisac vodi na samrti sa svojim alteregom. Jer, Andreas Sam nije niko drugi do sam Kiš koji preispituje sebe u trenucima kada umire u pariskoj bolnici – rekao je Ristović.

Sećanja na detinjstvo, primetio je Ristović, ima ulogu snažne pozadine i temelja na kome počiva sve što je pisac radio tokom svog književnog i ne samo književnog života.
– Čolović se vešto poigrava i pravi vezu sa različitim hronološkim nivoima. Taj razgovor koji vodi Andreas Sam sa piscem na samrti je razgovor pisca sa samim sobom i Čolović uvodi motiv smrti u piščevom sećanju iz detinjstva kada je prvi put video smrt na zaleđenim obalama Dunava u januaru 1942. godine – objasnio je Ristović.

“Veliki filmski znak”, knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića

On je podsetio da je susret sa smrću Kišova opsesivna tema, a Čolović ubacuje i neku vrstu samoprokletstva pisca. Najvažnije je, naglasio je Ristović, da u ovoj knjizi nema patetičnog odbnosa ni prema Kišu ni prema samoj temi koja je u središtu romana.
– Čolović na književno moderan način piše o jednoj vrlo ozbiljnoj temi i vrlo važnim stvarima – rekao je Ristović.

– “Razbrajalica za Andreasa Sama” je svakako ozbiljna dečja igra, ali i igra odraslih sa neizvesnim krajem (izvesna je samo smrt). Ona je omaž i knjiga-orden dodeljen D. K.-u u 30. godini Piščevog produženog života – rekao je Vladislav Bajac, glavni urednik “Geopolitike”.

“Žig” istorijsko-politički dramski triler Dragana Gage Popovića
"Razbrajalica za Andreasa Sama", knjiga Filipa Čolovića
Filip Čolović

Filip Čolović (1978) je filmski i televizijski reditelj, scenarista i pisac. Uglavnom je poznat po dokumentarnim filmovima koji su bili zapaženi na festivalima širom sveta, a nagrađivani su kod nas i u inostranstvu. Učestvovao je nekoliko godina zaredom u razmenama Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union), gde je sa svojim dokumentarnim filmovima predstavljao Beograd i Radio-televiziju Srbije. Pisao je radio-drame. Autor je nekoliko scenarija za različite televizijske forme, a režirao je i brojne igrane serijale. Takođe, reditelj je dva TV filma, “Albatros” (2011) i “Ono malo časti” (2016). Njegove pesme i kratke priče našle su svoje mesto u nekoliko antologija i književnih časopisa. Do sada je objavio dve knjige poezije “Zemlja i krv” (2003); i “Kamena svetlost” (2005); zbirku pripovedaka “Najbolji od svih svetova” (2011); kao i romane “U đavoljoj koži” (2008); i “Zima bez brata” (2015).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde