Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana

0
287

Završen je prvi Ravno Selo Film Festival, učesnici i publika su zadovoljni, a organizatori najavljuju da će naredne godine manifestacija trajati sedam dana.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
Lazar Ristovski, osnivač Ravno Selo Film Festivala, Foto: Promo

Ravno Selo, malo vojvođansko naselje, od 24. do 26. juna bilo je mesto na kome se odvijala filmska magija. Ravnoselci su otvorenog srca dočekali prvi festival debitantskog filma i potrudili se da selom zaista kruže filmske priče.

Ravno Selo Film Festival, nastao na inicijativu glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi ravnoselski Dom kulture koji je izgoreo prošle godine i da se publici u ovom kraju približe filmska umetnost i filmski stvaraoci, ugostio je veliki broj glumaca i reditelja koji su svojim učešćem dali podršku ideji festivala.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji
Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
Rade Šerbedžija na zatvaranju festivala, Foto: Promo

Publika iz Ravnog Sela i okoline, uz stajaće ovacije, dočekala je Lazara Ristovskog, Mirjanu Karanović, Radeta Šerbedžiju i mnoge druge goste, pokazujući iskrenu želju za kulturnim dešavanjima i van velikih centara.

Čuveni glumac, sada i reditelj, Rade Šerbedžija, čiji je film “Oslobođenje Skoplja“ zatvorio ovogodišnji festival, prilikom dodele festivalskog priznanja “Zlatni klip“ rekao je:

– Ja obično ne idem na filmske festivale, a na ovaj sam došao iz dva velika razloga. Prvi je zbog poziva mog prijatelja Lazara Ristovskog, a drugi je obnavljanje ovog srušenog doma. Vrlo je plemenita njegova ideja da dom obnovi. To je nešto što i ja osećam vrlo važnim. Cela moja generacija je naučena da obnavlja ono što je porušeno. I u ovim godinama smo pioniri. Ja u tome nalazim duboki smisao, moramo ulagati da bi ljudi sazrevali.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“
Mirjana Karanović na radioci glume u okviru Ravno Selo Film Festivala, Foto: Promo
Mirjana Karanović na radioci glume u okviru Ravno Selo Film Festivala, Foto: Promo

Priznanje “Zlatni klip“ za učešće na festivalu dobili su i Ivan Marinović i Bogdan Diklić za komediju “Igla ispod praga“, koji je otvorio ovogodišnji Ravno Selo Film Festival. Zatim, Ines Tanović za “Našu svakodnevnu priču“, kao i Mirjana Karanović za “Dobru ženu“, i Zrinka Matijević za “Trampolin“.

Za glavni festivalski program tražilo se mesto više u dvorištu porušenog doma i u sportskoj hali ravnoselske osnovne škole, gde su se drugog dana odvijale projekcije filmova zbog lošeg vremena. U samo tri dana filmove je pratilo više od 5.000 gledalaca.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
Olivera Katarina na otvaranju festivala zapevala je “Đelem, đelem”, Foto: Promo

Bogat prateći program sastavljen od studentskih filmova i radionica o filmskim zanimanjima naišao je na veliki odziv publike. Ove filmske lekcije vodili su profesor Miloš Pavlović, Mirjana Karanović i Višnja Nikitin.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

Tokom trodnevnog festivala Ravnoselci su ugostili i Oliveru Katarinu, Baneta Krstića, Tanju Banjanin, koji su uveličali prvi festivalski dan izvodeći čuvene numere iz filmova uz pratnju tamburaša iz Deronja i orkestar Ekrema Mamutovića.

O ideji i utiscima sa festivala, Lazar Ristovski, njegov osnivač je rekao:

MILICA MILŠA: Mršavica u „kavezu“
Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana
U muzičkom delu učestvovao je i Bane Krstić sa “Garavim sokakom”, Foto: Promo

– Zauzeo sam se da pomognem da se dom renovira. Dužan sam to Ravnom Selu. Želim da moji Ravnoselci ovu pomoć shvate kao moju obavezu. Želim da se sva talentovana deca iz ovog mesta i okoline uskoro ponovo okupljaju u ovom domu. I da svoje snove o boljoj budućnosti pretvore u stvarnost. Naš dom jeste izgoreo, ali se rodio ovaj festival. A festival će sada pomoći da se izgradi i dom.

Organizatori su najavili da će sledeće godine festival trajati sedam dana. A i da će na njemu biti prikazano 14 filmova reditelja debitanata i nekoliko desetina studentskih ostvarenja.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde