Raskršća: Izložbe slika Mile Gvardiol u Kragujevcu

0
58

Slikarski opus Mile Gvardiol pripada duhu geometrijske apstrakcije, odnosno nastavlja put kojim su u srpskom slikarstvu išli Miodrag Protić, Aleksandar Tomašević i Stojan Ćelić.

Raskršća: Izložbe slika Mile Gvardiol u Kragujevcu
Foto: Promo

U četvrtak 14. februara u 19h u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Kragujevac (Vuka Karadžića 1, Krahgujevac) biće otvorena 25. samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom “Raskršća”. Postavka će trajati do 6. marta.

“Apstrakcija raskršća”: Izložba slika Mile Gvardiole u beogradskoj “Galeriji 73”

Slike iz ovog ciklusa na metaforičan način tretiraju pitanje mentalno–emotivnih “raskršća”, trenutke razrešavanja individualnih dilema, donošenja odluka i biranja životnih puteva. Mrežom pravih i polukružnih linija koje su paralelne ili se međusobno seku i ukrštaju, prizorom koji asocira na raskrsnice auto-puteva megalopolisa, umetnica vizualizuje temu kojom se bavi. Naslikani prizor kadrira tako da odaje utisak širenja i izvan granica platna.

Raskršća: Izložbe slika Mile Gvardiol u Kragujevcu
Foto: Promo

Kako sama umetnica kaže, njeni predhodni ciklusi, uz primenu principa ponavljanja, podrazumevali su dominantno istraživanje forme i boje, a ciklusom “Raskršća” likovnu problematiku proširuje i na pitanje prostora. Dok su početna dela ovog ciklusa slikana registom hladnih boja na monohromnom tamnom fonu, postepenom kolorističkom i geometrijskom razradom, umnožavanjem planova, uvođenjem segmenata neba ili flore, umetnica postiže efekat prostornog iluzinizma složene virtuelne građe. Razvojem linearnog i bojenog sloja slike početne asocijativnost slabi, ali jača utisak dinamizma i energije unutrašnjeg polja slike.

Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio “Ruševine Zadra”

Sam likovni jezik Mile Gvardiol počiva na dobro poznatim elementima (igri linija; ritma; boje) koji nisu upotrebljeni bučno već su pretvoreni u sofisticiran, biranim terminima koncipiran vizuelni govor, podržan perfekcijom neposredne realizacije.

Raskršća: Izložbe slika Mile Gvardiol u Kragujevcu
Foto: Promo

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirala na Univerzitetu umetnosti na Interdisciplinarnim studijama. Izlagala je na 24 samostalne i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i regionu. Učesnica je međunarodnih slikarskih kolonija kao i festivala digitalne umetnosti. Nekoliko puta je nagrađivana za svoj rad. RTS je 2013. producirao dokumentarnu emisiju o Milinom stavralaštvu pod nazivom “Gvardiol – Mila Gvardiol”. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde