Rapsodija: 21. Guitar Art festival od 10. do 15. marta

0
95

Beograd će i ovog marta sa Guitar Art festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta.

Rapsodija: 21. Guitar Art festival od 10. do 15. marta

Tokom šest festivalskih dana, od 10. do 15. marta, održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa. Srpsku prestonicu će tada posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice. 21. izdanje Guitar Art festivala održava se pod simboličnim sloganom “Rapsodija”. On upućuje na neuobičajenu novu formu festivala koji objedinjuje nikad više različitih projekata, koncerta, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Oda gitari: “To te ja pitam” zajednička pesma Zeca, Belana, Novkovića, Denisa i Sandra
Rapsodija: 21. Guitar Art festival od 10. do 15. marta
Daniel Kasares, Foto: GAF

– Ovo festivalsko izdanje izražava nikad snažnija osećanja, koja su vezana kako za muzički program tako i za dalji rast i razvoj festivala. Počinje nova, treća era Guitar Arta koja donosi brojne inovacije. Jedna od njih prvi festivalski Team building u regionu, koji će se održati od 10. do 12. marta u Kombank dvorani. Guitar Art gradi most koji strateški povezuje kulturu i biznis – najavljuju organizatori.

Predstojeći festival predstaviće muzičku rapsodiju, u okviru koje će se veliki koncerti održati ponovo u beogradskoj Kombank dvorani; klasika u Atrijumu Narodnog muzieja; a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisan je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Nagrada “Strune od svetla” Nikoli Vranjkoviću

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Daniela Kasaresa. On se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta. Tada je Kasaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na andaluzijskim žicama gitare. Ovog puta Daniel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráne”. Na njemu se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom. To je spektakl u kojem kao u “Itaki”, Kavafijevoj pesmi, nije bitno mesto iz kojeg se polazi niti luka u koju se stiže, već čitavo iskustvo, emocija i znanje koje osoba donosi sa tog puta. Kasares se sa ovim projektom vraća na jug, gde Mediteran ponovo postaje njegova najveća inspiracija.

Ljubav i mir: Slađana Milošević i riječki bend “Whiteheads” snimili “Na Badnju večer”
Rapsodija: 21. Guitar Art festival od 10. do 15. marta
“Ođila”, Foto: GAF

Romska muzika je muzika sa dušom. Ona izaziva najčistiju i najiskreniju emociju i kod izvođača i kod slušalaca. Na Guitar Art Festivalu druge večeri nastupiće grupa “Ođila”, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i drugih. Mediji u bivšoj Jugoslaviji, često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Održan rasprodat koncert njujorškog dua “Yagull” i Lene Kovačević

Popularni italijanski gitarski kvartet sa više milionskim pregledima na kanalu YouTube prvi put dolazi u Beograd. “40 Fingers” najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani. Posebni repertoar počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo, sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Njihov planetarni uspeh počinje onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju “Boemske rapsodije” grupe “Kvin”. Velikom brzinom ovaj snimak je premašio pet miliona pregleda na njihovom YouTube kanalu. Kvartet je odmah objavio svoj prvi album.

Guitar Art festival: Mlade nade učesnici koncerta “Erste najveći gitarski talenti”

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u Atrijumu Narodnog muzeja.

Guitar Art tradicionalno dovodi vrhunske izvođače među kojima su “Zagreb Guitar Trio” iz Hrvatske; Quarteto de Guitarras “Concordis” iz Portugala; Rafael Aguirre iz Španije; “Shampia Duo” iz Japana; “Furat Qaddouri Duo” iz UAE; Miloš Janjić iz Srbije; Niklas Johansen iz Danske; Igor Klokov iz Rusije; i Milan Dereata iz Srbije.

Koncertna promocija albuma “22” dua “Seine” u Beogradu i Novom Sadu

Nemački kompozitor Joaquin Clerch komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu. Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

U toku je velika novogodišnja akcija u kojoj se kupovinom kompleta karata za 21. Guitar Art festival po promotivnoj ceni u iznosu od 8.900 dinara ostvaruje dodatni popust od 25%. Akcija traje do 15. januara, a kupci kompleta mogu da se jave putem mejla office@gaf.rs ili putem telefona 011 4016002.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets. Cene se kreću od 1.490 do 3.290 dinara.

PROGRAM

Utorak,10. mart – Kombank dvorana, 20h Daniel Casares Ansambl;
Sreda, 11. mart – Kombank dvorana, 20h Ođila;
Sreda, 11. mart – Narodni muzej Atrijum, 19h Zagreb Guitar Trio;
20,15h Concordis – Quarteto de Guitarras;
21,30h Rafael Aguirre Miñarro;
Četvrtak, 12. mart Kombank dvorana, 20h 40 Fingers – Guitar Quartet;
Petak, 13. martNarodni muzej Atrijum, 19h Shampia Dua;
20,15h Furat Qaddouri Duo;
21,30h Miloš Janjić;

Subota, 14. mart Kolarčeva zadužbina (Velika sala), 20h Joaquin Clerch & Simfonijski Orkestar RTS, Bojan Suđić dirigent; Marco Tamayo, Rafael Aguirre Miñarro, David Martínez García;
Nedelja, 15. mart – MŠ Vučković (Svečana sala), 16h Koncert za mlade pobednike World Guitar Orchestra, Thomas Offermann & pobednici takmičenja;
Nedelja, 15. mart – Narodni muzej Atrijum, 19h – DODELA NAGRADA;
20h Niklas Johansen;
21h Milan Derata;
22h Igor Klokov

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde