Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu “Neispričane priče”

0
197

Proslavljeni hrvatski i jugoslovenski reditelj, koga publika zna po filmovima “Ustav Republike Hrvatske”, “Karaula”, “U raljama života”, “Samo jednom se ljubi”… napisao je i objavio zanimljivo pisano delo.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Knjiga “Neispričane priče” Rajka Grlića, u izdanju “Lagune”, predstavljena je 1. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu autora. Razgovor u prepunoj sali vodio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić. Pored Grlića govorili su reditelj Goran Marković i kritičari Sandra Perović i Teofil Pančić. A, dramski umetnik Branko Cvejić je čitao odlomke iz knjige koja u formi leksikona filmskih termina donosi epizode iz Grlićevog života ili scenarija nesnimljenih filmova.

64. Pula: „Zlatna arena“ za najbolju mušku ulogu Nebojši Glogovcu

Pantelić je, izrazivši veliko zadovoljstvo što se ova izuzetna knjiga promoviše u prisustvu tako značajnog umetnika kao što je Grlić, primetio da njeni autobiografski elementi predstavljaju delikatan čin izlaska intime u javnost. Grlić je uzvratio da ne voli rijaliti šou, egzibicioniste, niti ljude koji puno pričaju o sebi, ali da je ovom knjigom sve to prekršio.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" – To su zabeleške koje su pisane zaista za mene, bez ikakve potrebe da budu lepo napisane ili nekome čitljive. Pisane su kao podsetnik. Jedino što sam pomislio je da taj zbir u jednom fajlu može mojim unucima jednog dana otkriti, ako ih bude zanimalo šta sam to radio, šta nisam i zašto nisam. I, da imaju neki osećaj prošlosti u toj obitelji – rekao je Grlić. Dodao je da je njegov deda napisao fantastične memoare, koje on čuva u fioci i ne namerava ikada da objavi, a da su mnogo knjiga objavili i njegovi otac i majka.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Grlić je, kako je rekao, u jednom trenutku slabosti pokazao zabeleške svom čestom saradniku, piscu i scenaristi Anti Tomiću.
– On je počeo vikati da se to mora pretvoriti u knjigu. Opirao sam se, ali je Ante pokazao fajl Marini Vujičić iz izdavačke kuće “Hena”. Ona je tvrdila da je spremna objaviti hteo ja to ili ne. Onda sam samo molio da sačeka godinu dana da pretvorim to u nešto čitko – izjavio je Grlić.

NEDA ARNERIĆ: Milena Dravić je moja najdraža koleginica

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Goran Marković je priznao kako je mislio da dobro poznaje Grlića, jer su prijatelji preko 50 godina, ali da je iz ove divne knjige shvatio da ne zna mnogo o tom čoveku.
– To ne govori o površnosti našeg odnosa nego o onome što je u knjizi napisano. Radi se o nekoj vrsti autobiografije u kojoj su u prvom planu razni ljudi i događaji, a mnogo manje autor. A opet sve vreme iz zbivanja koja opisuje otkriva se Rajko Grlić. Ne mogu ga sakriti ni prividni oblik leksikona, kao ni razni stručni detalji i tobož nevažni podaci. Opisujući druge ljude i događaje, i zauzimajući poziciju naoko neutralnog posmatrača, ovaj tematski uređeni brevijar otkriva pametnog, osećajnog i hrabrog čoveka. Jednom rečju pesnika – istakao je Marković.

Festival SEEFF u Berlinu: Gorici Popović nagrada za najbolju glumicu

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Prema njegovom mišljenju, ono što “možda najviše definiše ovu knjigu jeste sudbina Rajka Grlića, kako se ona dogodila i šta ona znači”.
– Mislim da je sudbinu ovog čoveka odredila volja da se bude istinit i to po svaku cenu – i teških političkih sukoba, izgnanstva i rizika koji je sa njim nosila njegova porodica. Iz knjige se ipak vidi kako je tu sudbinu moguće živeti bez i najmanjeg kompromisa, bez gubitka dostojanstava, bez gubitka smisla za humor i sve to uz pun užitak življenja! – naglasio je Marković.

„Zlatni platani“ Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Sandra Perović je navela da Grlić, osvedočeni zaljubljenik u film, piše o ljudima i događajima iz filmske industrije iz različitih sfera; o tome kako je nastala jugoslovenska kinematografja; o cenzuri; ali daje i osvrt na istoriju; živopisne anegdote; sentimentalna sećanja na mladost; otkrivajući nepoznate detalje o sebi.
– Prvom knjigom koju potpisuje kao briljantan pripovedač, a pomoglo mu je i scenarističko iskustvo smešnih, bizarnih, tragičnih priča među kojima je neke proživeo, neke čuo, a neke su plod njegove mašte, otkrio nam je da se čitav svoj život skrivao iza svojih filmskih junaka i živeo njihove živote – rekla je Sandra Perović.

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Kako je primetila, “ovu knjigu koja u sebi krije logički nanizane mini romane koji se smenjuju kao na filmskoj traci teško je žanrovski odrediti”. Ona je i autobiografska i konceptualna, prozno štivo koje se lako čita. A, ima i edukativni karakter jer daje šifrarnik 164 filmska pojma na engleskom jeziku.
– Privukao me je način na koji je knjiga strukturirana. Iza svakog stručnog pojma sledi kratak opis, potom niz anegdota, sećanja, poređenja. Ima tu ironije i autoironije, humora i emotivno dočaranih stanja autora sa kojima čitalac lako može da se saživi – ocenila je Sandra.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Teofil Pančić je napomenuo da je i sam otišao iz Zagreba 1991, kao i Grlić, ali i mnogi drugi.
– Imam osećaj da ova knjiga pripada nikad proglašenoj ali postojećoj biblioteci ili ediciji knjiga koje su napisali autori i autorke sa ovog prostora, a čija je zajednička osobina ta da je te famozne ’91. u njihove živote, u samo središte pala ogromna bomba i te živote raznela u krhotine. Od tada pokušavamo te krhotine da sastavimo, da sastavimo sopstveno biće i da ga nekako reorganizijemo! – rekao je Pančić, dodajući da Grlićeva knjiga spada u vrh pomenute edicije.

Jugoslav Pantelić član IO Evropske federacije filmskih arhiva

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Kako je ocenio, knjiga ima krajnje neobičnu i originalnu strukturu.
– Gledajući sadržaj – zapise naslovljene filmskim terminima na engleskom, čovek bi pomislio da je to neka stručna enciklopedija ili možda eksperimentalna proza. A Rajko je naprosto iskoristio te termine kao zgodan asocijativni niz da na nelinearan način ispriča priču svog života, ali i priču društva ili društava, država, gradova u kojima je živeo, borio se sa ideološkim mitomanijama, sa mediokritetstvom, zavišću, ostajući uvek svoj i dostojanstven – rekao je Pančić.

– O svemu tome Grlić piše bez ikakve razmetljivosti ili narcizma. Knjiga se lako čita. Ne ispušta se iz ruku do samog kraja, a kada sklopite korice poželite da ponovite naslov njegovog filma “Bravo maestro”! – izjavio je Pančić.

GORAN MARKOVIĆ: Veoma kvalitetan i raznovrstan program 9. Bosifesta

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu "Neispričane priče" Tokom promocije Grlić se prisetio saradnje sa Goranom Markovićem i Srđanom Karanovićem; svog poslednjeg jugoslovenskog ili prvog hrvatskog filma “Čaruga”; govorio je o svojoj odluci da napusti Hrvatsku i živi u Americi i to u provinciji; o svom tamošnjem pedagoškoma radu; a zatim o povratku u zemlju, kada je Franjo Tuđman otišao u bolnicu, jer je smatrao da je to period koji treba zebeležiti.
– Tako je nastao dokumentarac “Novo, novo vrijeme”, a meni je ponovo proradila glad za filmom – rekao je Grlić, koji je potom snimio igrani film “Karaula” kao koprodukciju više eks-ju zemalja.

Posle promocije Grlić je potpisivao knjigu poštovaocima koji su formirali dugačak red, a zatim je prikazan njegov najnoviji film “Ustav Republike Hrvatske”.

E. A. / Izvor: Jugoslovenska kinoteka; Foto: Jugoslovenska kinoteka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde