53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada “Pavle Vuisić”

0
168

U Nišu su 25. avgusta svečano otvoreni 53. Filmski susreti. Prepuno gledalište na niškoj Tvrđavi gromoglasnim aplauzom pozdravilo je brojne glumce na bini, a zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur predao je, po tradiciji, ključeve grada predsednici žirija Ani Sofrenović.

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada "Pavle Vuisić"
Foto: Facebook Contrast Studios

Prvo veče obeležili su uručenje nagrade “Pavle Vuisić” Radošu Bajiću i premijera filma “Južni vetar”. Veliko priznanje, nagrada “Pavle Vuisić” za doprinos filmskoj umetnosti, Bajiću je uručio Vladan Živković, selektor Filmskih susreta i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.
– Malo je ostalo onih koji mogu da posvedoče da su igrali sa glumačkom gromadom, velikanom Pavlom Vuisićem što se meni desilo pre 42 godine u filmu “Beštije” Živka Nikolića. Večeras se taj krug zatvara i od večeras sam u društvu besmrtnih! – rekao je Radoš.

Radošu Bajiću nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo
53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada "Pavle Vuisić"
Foto: Facebook Contrast Studios

– Sećam se velikog uzbuđenja i pritajene radosti. Prvi put sam se u Tvrđavi poklonio divnoj niškoj publici koja stvarno voli domaći film i glumce kao njegovu najveću vrednost daleke 1976. godine. Imao sam 23 godine i igrao sam jednu od glavnih uloga u filmu velikog jugoslovenskog reditelja Veljka Bulajića “Atentat u Sarajevu”. I odmah za ulogu mladobosanca Nedeljka Čabrinovića dobio nagradu publike, koja će i u godinama koje su usledile uvek mnogo više podržavati i nagrađivati moj rad i moje uloge od stručnih žirija festivala. Danas, posle 42 godine – sve mi liči na san, za koji mogu da kažem da se ostvario – izjavio je za “Blic” Radoš.

„Južni vetar“ otvara 53. Filmske susrete u Nišu

On je otkrio kakva je bila njegova prva reakcija kada mu je javljeno da je odlukom Predsedništva Udruženja filmskih glumaca Srbije dobitnik priznanja “Pavle Vuisić”.
– Oni koji me poznaju, znaju da je moj profesionalni i etički kondeks da kada sam ja u pitanju nikada nikoga nisam povukao za rukav, niti okrenuo telefon i preduzeo bilo šta da bi neko primetio moj rad i eventualno me nagradio. Do svoje pedesete, i neke nagrade su me mimoilazile, ali u poslednjih desetak godina sustižu jedna drugu. Nema profesionalne nagrade i većeg društvenog priznanja koje već nisam dobio. Valjda je to normalno. Posle velikih zalaganja, truda, muke i predanog rada, dolaze priznanja. Kada je u pitanju nagrada “Pavle Vuisić”, koja nosi ime jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, to je zbilja najveće priznanje koje za svoj rad naša branša može dobiti. To je sertifikat životnog dela jednog čoveka i umetnika, i zbog svega toga sam počastvovan.

52. Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“
53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada "Pavle Vuisić"
Foto: Filmski susreti

Inače, Radoš Bajić je kompletan umetnik – pisac, reditelj, producent i glumac.
– Poslednjih godina najbolje se osećam dok pišem. Ipak se tu stvara imaginarni svet filmske čarolije koja produkcijom i režijom dobija svoju nadgradnju. Da budem iskren, ne najavljujem da ću bataliti glumu jer glumac nikada ne ide u penziju. Ali, sve mi je teže da oblačim kostim, da sedim u šminkernici i da čekam dok se namešta svetlo. Valjda je to prirodno, preko 40 godina sam u toj priči. Kao reditelj verujem da još nisam rekao poslednju reč, a kao producent imam velike planove.

On je kazao da Srbija posle raspada velike zemlje, za razliku od drugih koji su sačuvali svoje nacionalne festivale, danas nema pravi veliki festival nacionalnog filma.
– Jedino Filmski susreti i grad Niš zaslužuju da budu centralno mesto za jedan veliki nacionalni festival srpske kinematografije! – izjavio je Bajić.

Pogledajte trejler za film „Južni vetar“: Biković, Bjelogrlić i Glogovac u do sada najekstremnijim ulogama

Festival je počeo svetskom premijerom filma “Južni vetar” Miloša Avramovića. Izuzetno veliko interesovanje vladalo je za ovaj film koji se, između ostalog, bavi temom kriminala. U njemu uloge tumače Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijević, Miodrag Radonjić…

Glumci su do Tvrđave sišli na crvenom tepihu, najdužem na ovim prostorima, od Gradske kuće do Letnje pozornice, gde su se tradicionalno poklonili publici. A,jedna od najlepših otvorenih pozornica u Srbiji, rekonstruisana je 2017. godine, kada je dobila nova, udobna sedišta bele boje. Letnja pozornica u Tvrđavi ima oko 2.500 sedećih mesta, a njen ukupni kapacitet je oko 4.000 ljudi. Novina u tehničkom smislu odnosu na prošlu godinu je da postoje dva odvojena audio sistema: jedan koji će podržavati filmski ton, i drugi koji će se koristiti za sve ostale performanse na pozornici. “Tridesetpetica”, filmska traka je, nažalost, definitivno otišla u istoriju i svi filmovi će biti emitovani sa digitalnog projektora.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta

Šta je još specifično za ovu godinu? Prema mišljenju stručnjaka, selekciona komisija je imala dosta posla, s obzirom na to da je ovo jedna od slabijih godina u produkcijskom smislu. Ipak, ocena je da dobijen program Filmskih susreta koji je iznad očekivanja, sa atraktivnim filmovima koji ga čine jednim od boljih u poslednje vreme.

Tu su i gostujući filmovi koji se po tradiciji prikazuju poslednje večeri, posle dodele glavnih nagrada Festivala. To je pilot-epizoda TV serije “Koreni”, ozbiljna dramska serija koja će od oktobra biti prikazivana na RTS-u, sa respektabilnom glumačkom ekipom i veoma kvalitetnom režijom. Zatim, tu su i dva dokumentarca, jedan posvećen Desimiru Desku Stanojeviću, veteranu srpskog glumišta; a drugi Milu Đukanoviću, velikom crnogorsko-srpskom reditelju koji je znatno doprineo razvoju srpske i jugoslovenske kinematografije, a naročito nekih populističkih žanrova.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

Prateći program je ove godine bogatiji nego ikada. Tu su izuzetna dela u okviru programa “Kino region”; zatim promocija monografije i filma o Svetlani Bojković, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade “Pavle Vuisić”; predstavljanje monografije o Bati Živojinoviću; i publikacija posvećena Ljubiši Samardžiću kao i izložba “Smoki u filmskom Nišu”. Organizovaće se i okrugli sto posvećen Nebojši Glogovcu.

#filmskisusreti2018 #Žiri #Niš #anasofrenovic #bojanamaljevic #tihomirstanic

A post shared by Bojana Maljevic (@bojanamaljevic) on

U Nišu se glumci takmiče za nagrade, a reditelji su njihovi gosti. Ove godine se u ostvarenjima, koja su u takmičarskom programu, pojavljuje oko 120 glumaca. Više od 80 je potvrdilo dolazak na Festival.
Uz predsednicu žirija Anu Sofrenović, o nagradama festivala odlučivaće i Tihomir Stanić i Bojana Maljević. U takmičarskom profgramu selektovano je 12 ostvarenja.

E. A. / Izvor: Blic, Festivalske novine

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde