Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

0
215

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Izdavači iz Srbije i najugledniji iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra63. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra, pod sloganom “Radost čitanja”. Zemlja počasni gost je Kraljevina Maroko. Na konferenciji za novine, održanoj u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu, istakla je da je Kraljevina Maroko značajan gost, koji će mnogo pružiti ovogodišnjem Sajmu knjiga. Dodala je da Sajam knjiga svake godine sve više napreduje i da je broj posetilaca iz godine u godinu sve veći.

Predstavljena knjiga „Istorija beogradskih svetinja“ u Starom dvoru
Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra
Konferencija za medije povodom Sajma knjiga u Beogradu, Foto: Beogradski sajam

Predsednik Odbora Sajma knjiga dr Zoran Avramović, podsetio je na kulturni značaj Sajma knjiga. Naglasio je “da od svih kulturnih događaja u Srbiji, Međunarodni beogradski sajam knjiga ima najbogatiju i najdužu tradiciju, kao i da beleži najbrojniju posećenost”. On je istakao da se Sajam knjiga održava na 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i da broj domaćih i inostranih izlagača raste svake godine. Saopštio je da je ovogodišnji “Grad gost” grad Niš.
– Knjiga je stub srpske kulture, a Sajam knjiga ima veoma važnu ulogu u očuvanju njene tradicije! – zaključio je Zoran Avramović.

Promovisana knjiga Milovana Vitezovića „Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića“
Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra
Foto: Beogradski sajam

Najavljujući program ovogodišnjeg počasnog gosta, Kraljevine Maroka, prisutnima se obratio ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž. Rekao je da mu je drago što je njegova otadžbina prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na ovom značajnom događaju. Istakao je da će učešće Kraljevine Maroko na ovogodišnjem Sajmu knjiga obeležiti produkcija marokanskih književnih dela; izdanja najznačajnijih nacionalnih izdavača; kao i serija tribina na štandu izgrađenom u originalnom marokanskom stilu. Na štandu će govoriti istaknuti i nagrađivani marokanski književnici i mislioci poput prof. Tahar Ben Želun; dr Abdela Busufa; i Sane Šairi.
– Ovo učešće je potvrda posebnih odnosa između Maroka i Srbije na kulturnom polju. To je obostrani izraz na najvišem nivou za gradnju mostova komunikacija između naroda obeju zemalja – istakao je NJ.E. Mohamed Amin Belhaž.

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma, rekla je da je osnovni zadatak Beogradskoj sajma da stvori uslove u kojima će biti moguća uspešna i harmonična interakcija između posetilaca i izlagača, pisaca i publike na Sajmu knjiga. Dodala je da će i ove godine na Beogradskom sajmu, pored Sajma knjiga, od 21. do 28. oktobra biti održan i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga “Media market”.

Nagrada „Liplje“ za „Poslednji argonaut“ Aleksandra Gatalice
Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra
Foto: Beogradski sajam

O programu Sajma knjiga govorila je Sanja Milić, urednik programa. Ona je naglasila da će Sajam knjiga i ove godine omogućiti posetiocima da se sretnu sa piscima, kritičarima i teoretičarima koji pripadaju našoj, ali i inostranoj književnosti. Istakla je da će gost ovogodišnjeg Sajma knjiga biti veliko ime marokanske književnosti, Tahar Ben Želun, dobitnik Gonkurove nagrade. Biće i pisci iz drugih zemalja: slovenački pesnik Robert Simonišek; američki pisac Piter Bret; portugalski pisac Valter Ugo Mai; i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo. Domaći programi Sajma knjiga obuhvatiće dijaloško–tribinske celine i izložbe povodom obeležavanje značajnih jubileja u srpskoj književnosti – 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika; 120 godina od rođenja Desanke Maksimović; 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog; i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa.

„Pecilin“ – knjiga Petra Marša, jednog od osnivača Studija B

Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara. Sajam knjiga biće otvoren za posetioce od nedelje 21. oktobra od 10h.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde