Promovisana knjiga “Samo je Morava večna” Radoša Bajića

15
235

U prepunoj sali Zvezdara teatra, u četvrtak, 21. februara, predstavljena je knjiga glumca, scenariste i reditelja Radoša Bajića. Izdavač je “Službeni glasnik”, i čitaoci je mogu naći u svim knjižarama.

Knjiga "Samo je Morava večna" Radoša Bajića predstavljena u Zvezdara teatru 
Foto Službeni glasnik
Radoš Bajić, Foto: Službeni glasnik

“Samo je Morava večna” predstavlja zbir odabranih kolumni koje je Bajić godinama pisao za najeminentnije dnevne listove u Srbiji. O knjizi su na promociji, osim autora, govorili direktorka “Službenog glasnika” Jelena Trivan; direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević; dugogodišnji novinar, nekadašnji direktor i glavni urednik “Večernjih novosti” Manojlo Manjo Vukotić; i izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u “Službenom glasniku” Petar V. Arbutina.

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada “Pavle Vuisić”

– Knjiga veoma lepo i precizno opisuje naš mentalitet i običaje, ali nas i opominje budući da, između ostalog, govori o tome koliko smo se udaljili od vrednosti koje i kao zajednica i kao pojedinci moramo da negujemo. Odgovornost koju Radoš Bajić iskazuje njome primer je kako bi svako od nas trebalo da se odnosi prema svom okruženju. A, naročito prema kulturi i vrednostima koje su deo našeg kolektivnog identiteta! – naglasila je Jelena Trivan.

Knjiga "Samo je Morava večna" Radoša Bajića predstavljena u Zvezdara teatru

Bajić je kazao da je njegovo mišljenje da će, bez obzira na to što smo uveliko zarobljeni u vremenu u kojem reč, slika, misao i svako pamćenje lebdi svuda oko nas u virtualnom obliku novih i modernih medija, sve proći i pojesti samo sebe, a da će samo knjiga ostati večna, baš kao i Morava…

“Dušanova kletva” nova knjiga Vanje Bulića

– Zahvalan što ću i sam postati jedan njen delić – blagodarim svima koji su mi pomogli u objavljivanju ove knjige! – zaključio je Bajić.

Knjiga "Samo je Morava večna" Radoša Bajića predstavljena u Zvezdara teatru
Promocija knjige u Zvezdara teatru, Foto: službeni glasnik

– Morava u našem narodu nije samo reka, već mnogo više od toga. Ona predstavlja sinonim trajanja i opstanka Srba kroz vekove. O Moravi smo ispevali najlepše pesme, a nemar koji demonstriramo prema njoj prepoznajem u nama samima… Ono što nismo dosad uništili, danas razgrađujemo i uspešno devastiramo – rekao je Radoš Bajić.

“Atlas pseudomitologije” nova knjiga Svetislava Basare

Ideju da objavi knjigu autorskih tekstova dao mu je Manjo Vukotić, smatrajući da isti imaju trajnu vrednost i da su svedočanstvo jednog vremena. Izbor kolumni sačinio je Petar Arbutina, glavni urednik “Službenog glasnika”.

– Tekstovi koje objavljujem su mi ventil – da ne puknem. Da mogu suvereno da kažem šta mislim o nekim društvenim pojavama, o kulturi, politici, o sadašnjosti i kolektivnoj budućnosti srpskog naroda – koja je, nažalost, i dalje krajnje neizvesna… I da ostanem živ – kazao je Bajić.

ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ: “Koreni“ su pobedili rijalitije

Promociji su prisustvovali brojni Radoševi prijatelji i kolege, između ostalog i Savo Milošević; Arno Gujon; Vanja Bulić; Ljubivoje Ršumović; Nebojša Bradić; Iva Štrljić i mnogi drugi.

15 KOMENTARA

  1. Cula sam sjajne kritike za ovu knjigu! Inace pratim Radosev rad i bas bih volela da je nabavim sigurna sam da je zaista odlicna! Hvala vam Radose

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde