Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima

0
180

Publiku očekuje filmski spektakl o operaciji “Halijard”, najvećoj pojedinačnoj akciji spašavanja američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima
Radoš Bajić, Foto: Ravno Selo Film Fest

Autor projekta, glumac i reditelj Radoš Bajić koji je u filmskoj naraciji prvi progovorio o srpskim podelama i dramatičnim događajima u Drugom svetskom ratu, iz potpuno nove istorijske i umetničke vizure, priprema igrani film i TV seriju, pod radnim naslovom “Vazdušni most”. Reč je o velikom filmsko-televizijskom projektu u srpsko-američkoj produkciji. Inspirisan je jednom od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca,
podno Suvobora i Ravne Gore.

Promovisana knjiga “Samo je Morava večna” Radoša Bajića

Radoš Bajić je pozvan da bude prvi autor ovog velikog i značajnog projekata, a u radu na scenariju će pored timova istoričara, eksperata, konsultanata, učestvovati i naši najznačajniji dramaturzi i scenaristi, ali i mladi talentovani autori. Prema planu produkcije očekuje se da će snimanje trajati dve godine, na lokacijama u Srbiji i u svetu, a svečana premijera projekta može se očekivati na jesen 2021.

Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima
Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944, Foto: Printskrin RTS

– Jedna velika drama u kojoj je srspski narod pokazao dobrotu, čovekoljublje, patriotizam. Oni su pokazali ogromnu solidarnost i odavde, sa ovog mesta je pet stotina mladića, Amerikanaca, Engleza, nešto malo Italijana i Francuza otišlo svojim kućama i u slobodu – rekao je Radoš Bajić.

Operacija “Halijard” je najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu i izvedena je u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasli više od 500 savezničkih pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944.

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada “Pavle Vuisić”
Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima
Memorijalni centar u Pranjanima, Foto: Printskrin RTS

Posle sedam godina od snimanja serije “Ravna gora”, koja je realizovana u korpodukciji RTS-a i “Contrast Studios“, Bajić će ponovo snimati film o događajima koji su obeležili Drugi svetski rat u Srbiji. Ovoga puta, reč je misiji “Vazdušni most” koju su Amerikanci nazvali “Halijard”. Radoš je sa scenaristom Strahinjom Madžarevićem obilazio poljanu u Pranjanima, na koju su se spuštali američki avioni kako bi evakuisali svoje pilote. Tu se danas nalazi Memorijalni centar posvećen hrabrom srpskom narodu koji je čuvao oborene pilote. Kako je Bajić objasnio, ozbiljan korak ka snimanju filma napravljen je u julu prošle godine kada je bio gost u Vašingtonu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice isticanja srpske zastave na Beloj kući.

– Tada sam se video sa uglednim ljudima iz naše dijaspore i zvaničnicima Stejt departmenta i pričali smo o snimanju filma o operaciji “Halijard”. Sada već imamo američke koproducente koji će raditi zajedno sa srpskim. Ali po strukturi, ovo će biti srpski film jer će zastupati srpsku priču i daće vizuru istorijskih događaja koji su opredelili sudbinu srpskog naroda nakon rata – rekao je Bajić.

“Psi laju vetar nosi”: Počelo snimanje druge sezone serije
Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima
U operaciji “Halijard” spaseno je više od 500 savezničkih pilota, Foto: Printskrin RTS

Radoš kaže da su se Teheranskom konvencijom 1943. godine Ruzvelt, Čerčil i Staljin već dogovorili o podeli teritorija nakon rata koja je predviđala da će Jugoslavija pripasti tzv. Istočnom bloku. A to je značilo da će saveznici odustati od podržavanja ravnogorskog pokreta.
– Važna stvar je da je i u takvim okolnostima nastupio humanizam Draže Mihailovića i ravnogorskog pokreta koji su odlučili da izvedu misiju spasavanja američkih pilota. Biće istorijskih ličnosti, ali će protagonisti biti imaginarne ličnosti. Piloti su bili sakriveni i živeli su u srpskim porodicama u selima. Ti domaćini su najbolje što su imali od hrane davali njima, a njihove porodice su jele ostatke i spavali u oborima sa ovcama i kravama kako bi piloti bili u njihovim gostinskim sobama – objasnio je Bajić.

12 Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića otvara festival

Prema Radoševim rečima, ideja je i da se napravi televizijska serija. On nije hteo da priča o glumačkim imenima koja bi igrala u filmu, ali je otkrio da će veći broj njegovih kolega sa kojima je nekada snimao biti u filmu.
– Žao mi je što veliki Nebojša Glogovac više nije sa nama, jer bi bilo logično da on nastavi da maestralno igra đenerala Dražu Mihailovića – kazao je Bajić.

Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima
Strahinja Madžarević, koscenarista projekta “Vazdušni most”, Foto: Printskrin RTS

Scenarista Strahinja Madžarević izjavio je da već četiri meseca radi na pisanju i kaže da dosta dobro ide.
– Do kraja godine će scenario biti gotov. Zasad nam ide dobro. Imamo jasnu ideju i odlično smo se uklopili. Radoš je insistirao da radi sa nekim mlađim i tako sam ja došao u prvi plan – kaže koscenarista Madžarević. On je dodao: – Ja učim kroz ovaj projekat, upoznajem se sa istorijskim činjenicama. Sve ovo veliki je izazov i obaveza za mene kao mlađeg člana ovog tima, da pomognem i da dam svoj doprinos da ova priča bude interesantna.

U Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”
vazdušni most radoš bajić
Bajić i Madžarević u Pranjanima, Foto: Printskrin RTS

– Mi pravimo jedno sopstveno viđenje naše priče, jednu imaginarnu priču, znači o ljudima koji su predstavnici tog vremena. To je jedna umetnička prizma, jedna filmska naracija o događajima i ljudima koji su praktično heroji tog vremena – istakao je Bajić.

E. A. / Izvor: RTS, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde