25. Festival evropskog filma Palić: Rade Šerbedžija dobitnik Nagrade “Aleksandar Lifka”

0
139

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, održaće se od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici. I ove godine će zadržati svoj gabarit od stotinak filmova u 12 programskih selekcija.

FEF Palic 2018Ovo je najavio na konferenciji za novinare direktor Festivala Radoslav Zelenović, koji je reizabran na tu funkciju na sednici Saveta Festivala, održanoj uoči konferencije. Detaljan program Festivala, sa naslovima filmova, biće objavljen početkom jula. A, Nagradu “Aleksandar Lifka”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, dobiće proslavljeni glumac Rade Šerbedžija. Ime drugog laureata biće poznato uskoro.

Festival evropskog filma Palić: Dušan Kovačević na čelu festivalskog Saveta

Novi predsednik Saveta je akademik Dušan Kovačević, a potpredsednik Đorđe Kačanski. Na sednici Saveta za programskog direktora izabran je Miroslav Mogorović, za selektora Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić, a Nil Jang, filmski kritičar iz Velike Briatnije, za selektora programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope”.

Kzn, 25. FEF Palic, 05.06.2018.
Konferencija za novinare u Kombank dvorani, Foto: Palićki festival

Predsednik Saveta akademik Dušan Kovačević napomenuo je da se filmom bavi više od 40 godina, tako da je “nešto malo upoznat sa prilikama u našem filmu”.
– Posle prvog sastanka Saveta mogu da kažem da odavno nisam čuo nešto što je toliko kvalitetno. Festival obeležava jedan lep jubilej. U ovoj i narednoj godini predviđa se da se na Paliću i u Subotici događaju programi koji su retki i u velikim evropskim gradovima. Drago mi je da ću biti deo tog programa. Potrudiću se da koliko mogu pomognem da se taj program realizuje i da se u naredne tri-četiri godine dovede do nivoa koji će biti reprezentativan i za naš film, a i za državu – izjavio je Kovačević.

Slavko Štimac primio nagradu „Aleksandar Lifka“ i otvorio Palićki festival
Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija, Foto: Printskrin / YouTube

Radoslav Zelenović je istakao da se Festival sprema u boljim uslovima nego prošle godine. Podsetimo, na kraju 24. Festivala nije se znalo ni da li će uopšte biti novog izdanja, mada je sam festival, koji se već 15. put odražava kao Festival evropskog filma, dobio visoko priznanje. Proglašen je za jedan od šest najboljih festivala u Evropi i to kao jedini filmski festival među nagrađenima!
– Sticajem sretnih okolnosti, ove godine je drugačije! – rekao je Zelenović. – Formiran je novi Savet, a pripreme su već ranije krenule kako novi saziv ne bi počinjao od nule. Pomoglo nam je iskustvo da zadržimo gabarit od stotinak naslova.

RADE ŠERBEDŽIJA: Mislite i odlučujte svojom glavom
radoslav zelenović
Radoslav Zelenović, Foto: Palićki festival

Zelenović je najavio i poznate celine – Glavni takmičarski program; Paralele i sudari; Novi mađarski film; Mladi duh Evrope; Omaž dobitnicima nagrade Underground Spirit; Best of Europe 2017. Ovog leta vraća se program Klasici na trgu. On će obuhvatiti neke od dosadašnjih pobednika, kao i filmove dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka”. Za program Kinematografija u fokusu odabrana je crnomorska regija, na predlog Ministarstva spoljnih poslova. Tu je i stalni program Eko doks, čiji je selektor ponovo Igor Toholj; kao i Palić u Beogradu; i selekcija sa festivala “Žigmond Vilmoš” u Segedinu, kao rezultat projekta “Filmy” IPA prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.
– Oko 80 posto programa je završeno. Sada radimo na tome da dobijemo neke filmove za svečano otvaranje i zatvaranje, da pojačamo program! – izjavio je Zelenović.

Palić 2017: „Zlatni toranj“ filmu „Park“

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala; predstavu “Kad je Sombor bio Holivud” o pioniru filma Ernestu Bošnjaku; promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića “Dodir večnosti” o dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”. O novim laureatima pisao je stalni saradnik Festivala Ivan Aranđelović. U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a jedan od njih održaće Rade Šerbedžija.

dušan kovačević
Dušan Kovačević, Foto: Palićki festival

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent Festivala, Ilija Tatić istakao je da je cilj da se vrate svi sadržaji koji nisu mogli biti održani prošlog leta zbog finansijskih problema.
– Ove godine budžet nam je 24,4 miliona dinara, a prošle je bio 15,3 milona, najmanje u istoriji Festivala. Možemo malo relaksiranije da radimo, ali kako je reč o jubileju i planovi su veliki – rekao je Tatić.

„Ulysses“ 18. sezonu otvara koncertom Rade Šerbedžija, a zatvara Vlatko Stefanovski

U protekle tri godine Festival je dva puta dobio podršku Medija programa Kreativne Evrope – 41.000 i 46.000 evra. Tatić je dodao da je sada cilj da festivalski tim bude što efikasniji.
– Mislim da smo napravili dobar pomak u tom pravcu, zahvaljujući kvalitetu ljudi koji rade Festival. Uradili smo sve što je do nas, predstoje nam samo fina podešavanja događaja i očekujem vrlo kvalitetan 25. Festival – rekao je on.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“

FEF Palic 2018Kako je najavio, biće održan i jedan bitan skup radi zvaničnog formiranja mreže festivala evropskh filmova.
– U kontaktu smo sa kolegama iz Linca, Sevilje, Lezarka… Nema ih tako mnogo, ali odlučili smo da ozvaničimo našu mrežu i zajedno nastupamo po pitanju projekata i generalno na kulturnoj sceni Evrope. Da se povežemo preko Evropske asocijacije festivala, čiji smo sada član Skupštine, zbog pomenute nagrade kao jedan od šest najboljih festivala. To nam pruža mogućnost da na međunarodnom planu uradimo i mnogo više nego do sada! – zaključio je Tatić.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde