Rade Šerbedžija snima film u Sarajevu

0
342

Ovih dana u Sarajevu se snima kratki igrani film pod radnim nazivom “Bearing Witness”. Režiju i scenario potpisuje Joseph Pierson, a jednu od glavnih uloga tumači Rade Šerbedžija.

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu počelo je snimanje filma “Bearing Witness”, zasnovanog na istinitoj ratnoj priči novinarke Aide Čerkez. Režiju filma potpisuje Joseph Pierson, a glavne uloge igraju Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija i Jasna Žalica.

Scena iz filma Bearing Witness Rade Šerbedžija i Zrinka Cvitešić
Scena iz filma Rade Šerbedžija i Zrinka Cvitešić

Radnja filma “Bearing Witness” vezana je za ratni period od 1992 – 1995. godine, i temelji se na priči i iskustvu svetski poznate novinarke, ratne reporterke Aide Čerkez iz Sarajeva. Film govori o njoj i njenoj porodici. Dok su Aidini najdraži napustili okupiranu BiH prestonicu, pa i njen mali sin, ona je ostala u Sarajevu da služi profesiji. Aidu u filmu tumači hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

– Mislim da je napravljen jako dobar posao i pre nego su glumci došli na set, s obzirom da je Aida učestvovala od početka u procesu i pisanju scenarija, i u tome šta zapravo ona želi reći kroz sve to. Znala je tačno šta hoće i jasno je to prenela reditelju i ekipi. Ona je sa nama od prvog dana na setu, govori šta i kako se dogodilo, tako da što se toga tiče sve je u dobrim rukama – kazala je Cvitešić za faktor.ba.

Rade Šerbedžija u filmu glumi Ismeta, starog čoveka od 90 godina.

Taj lik je zapravo jedan poseban čovek. Na neki način upravo je Ismet podržao Aidu u tome da nastavi sa svojom angažovanošću i borbom protiv rata, za bolji svet.

– Ismet je tako poseban čovek, koji ima svoje memorije, misli, životne stavove, koji su impresionirali mladu novinarku koja ga je intervjuisala. Meni je jako velika čast što sam u ovom kratkom igranom filmu američke produkcije. Jer sam i sam jedan od tih ljudi, koji se bori protiv zla, i protiv rata, a za neki bolji i pametniji svet i život. Nažalost malobrojna smo ekipa u svetu – izjavio je Šerbedžija za bnn.com.

Scena iz filma Zrinka Cvitešić, glumica, Aida Čerkez, glavni lik filma, Rade Šerbedžija, glumac
Ekipa na setu pomno sluša savete Aide Čerkez
Za mladu koleginicu Cvitešić, Rade je imao samo reči hvale:
– Zrinka je jedna božanstvena glumica, sjajno je pametna i inteligentna. Mislim da je to najveća odlika dobrog glumca. Zatim je lepa, što je samo prednost, i talentovana, što je još jedna prednost.

– Opisan je intervju sa Sarajlijom koji je bio svedok ubistva Franca Ferdinanda. On je u tom razgovoru opisao turbulentnu istoriju grada. Potkrepio je činjenicom da je u kući u kojoj sam ga intervjuisala rođen kao stanovnik Austro-Ugarske. Zatim je živeo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pa u NDH, onda u Jugoslaviji, i na kraju u Bosni i Hercegovini. Dakle, čovek je u toku svog života živeo u pet različitih zemalja, a da nikada nije selio iz svoje kuće – rekla je Aida za Klix.ba.

Dodala je kako taj intervju takođe rasvetljava ulogu novinara kao svedoka vremena jer, naglašava, ono što nije zapisano i objavljeno, kao da se nije ni desilo.
– Ovo posmatram kao još jednu priču koju pričam. Ja pričam priče već 25 godina. One se pojavljuju u formi novinskih članaka, a ovu sada pričam u formi filma. Ne imponuje mi nego me malo plaši jer nisam na svom terenu – rekla je Aida.

“Bearing Witness” će se u Sarajevu snimati do 25. juna. Produkciju potpisuju američka produkcijska kuća “Cypress Films” iz Njujorka. Podršku daje i sarajevska “Deblokada”, iza koje stoji rediteljka Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović.
– Film je iskustvo novinarke koja je radila za Associated Press Aide Čerkez. To je o njenom iskustvu tokom rata, ali je i priča o tome kako preživeti u vremenu rata. Ovo mi je prvi put da snimam u Bosni i veoma je lepo iskustvo. Veoma profesionalna ekipa je sa mnom, glumci posebno – istakao je reditelj Pierson za faktor.ba.

Zvezde su poput dečaka i devojčica
Na opasku da ga svetska slava nije razmazila niti stvorila kod njega sindrom zvezde, Šerbedžija je rekao za bnn.com:
– Mene zanima film i da sam ja u dobrim filmovima. I jesam bio u dobrim filmovima. A, to što sam u 40-tim godinama počeo tu svoju internacionalnu karijeru, to je samo dokaz da je Čehov imao pravo, dajući svojim junacima glavne uloge upravo u tim istim godinama, u 40-tim. Eto, to je priča o mom internacionalnom filmu. Radio sam sa ponajvećim zvezdama na svetu i svi su zapravo dečaci i devojčice, isti kao i naši glumci, privatno dragi, božanstveni, ali i veliki broj njih su nesretni.

E. A. /Izvor: faktor.ba/bnn.ba/klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde