“Putovanje sa Adel” otvorilo Festival italijanskog filma u Beogradu

0
139

Festival promoviše Ministarstvo spoljnih poslova Italije uz podršku diplomatsko-konzularne mreže i Italijanskih instituta za kulturu, sa ciljem da predstavi najnoviju italijansku kinematografiju širom sveta.

"Putovanje sa Adel" otvorilo Festival italijanskog filma u Beogradu
Otvaranje Festivala italijanskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, Foto: Promo

Najnovije izdanje Festivala italijanskog filma u Beogradu otvoreno je 21. maja u Jugoslovenskoj kinoteci komedijom “Putovanje sa Adel” reditelja Alesandra Kapitanija. Do 26. maja publiku očekuje još devet ostvarenja. Selektor je Paolo Minuto, a festival organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Ambasada Italije, uz podršku UniCredit banke, u okviru drugog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu, “Fare Cinema”.

Jugoslovenska kinoteka: Instalacija “Koraci” povodom Festivala italijanskog filma
"Putovanje sa Adel" otvorilo Festival italijanskog filma u Beogradu
Ambasador Karlo Lo Kašo, Marjan Vujović upravnik muzeja Kinoteke, Davide Skalmani direktor IIC i supruga ambasadora, Foto: Promo

Ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo, istakao je na otvaranju da je Festival italijanskog filma deo programa kojim se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva Rima i Beograda.

Program obuhvata i filmove “Mali Tito i vanzemaljci”; “Neprijatelj koji te voli”; “Menokjo”; “Ja sam oluja”; “Gde god da si”; “Bangla”; “Bićemo mladi i lepi”; “Dafne”; “Moje dobro”. Direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović rekao je da su svi filmovi premijerni za publiku u Srbiji. Reč je uglavnom o prvom ili drugom filmu mladih reditelja.

Jugoslovenska kinoteka: Festival italijanskog filma od 21. do 26. maja
"Putovanje sa Adel" otvorilo Festival italijanskog filma u Beogradu
Veliko interesovanje publike za Festival italijanskog filma, Foto: Promo

Kao prateći događaj Festivala, 23. maja u bioskopima širom Srbije počinje sa prikazivanjem film “Pirane” (2019), u režiji Klaudija Đenovezija. Film je snimljen prema romanu poznatog pisca Roberta Savijana. “Pirane” su ove godine na Berlinalu osvojile Srebrnog medveda za scenario.

Na zatvaranju festivala biće priređen koncert u Kinoteci, a nastupiće Mauro Maur i Fransoaz De Klose sa bendom. Oni će izvoditi filmsku muziku, uključujući dela Enija Morikonea.

Eros Ramazzotti tražio da početak trećeg dela turneje “Vita Ce N’è” bude u Beogradu

A, u filmu “Putovanje sa Adel” (In Viaggio Con Adele) uloge tumače: Sara Serajoko, Alesandro Haber, Izabela Ferari… Adele, dvadesetpetogodišnja devojka koja boluje od Aspergerovog sindroma, nikada nije upoznala svog oca i oduvek živi pod okriljem mame Margerite. Sve se menja kada se njena egzistencija poremeti usled iznenadne majčine smrti. Napuštena od strane svih srodnika, Adele će upoznati Alda, koji je došao u Pulju upravo da bi se oprostio sa Margeritom. Aldo će otkriti da je on Adelin otac i imaće dužnost da joj kaže istinu. Tako počinje putovanje u negostoljubivoj Pulji, u kojoj će dva potpuna neznanca transformisati jedan neizvestan odnos u nešto što je jedinstveno i nezaboravno… “Putovanje sa Adel” veoma se dopalo beogradskoj publici.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde