Pučinijevi “Boemi” uživo na velikom platnu u TC Ušće

0
85

Opera Đakoma Pučinija “Boemi”  drži rekord kao najčešće postavljana operska predstava u “Metropolitenu”. Sada se vraća u klasičnoj produkciji Franka Zefirelija, uz niz uzbudljivih glumaca.

Sonja Jončeva tumači ulogu nezasite ljubavnice Mimi, dok ćemo Majkla Fabijana slušati u ulozi strastvenog pisca Rodolfa. Suzana Filips igra ulogu kokete Mizete, a Lukas Meačem slikara Marsela. Marko Armiliato diriguje ovim delom.

Pučinijevi “Boemi” biće na velikom platnu bioskopa Cineplexx TC Ušće, jer će biti diretan prenos iz Njujorka, u subotu, 24. februar sa početkom u 18.30 časova.Metropoliten opera Boemi u Cinepleksu

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

Ova opera premijerno je predstavljena još 1900. godine. Pučini je ideju o boemskom životu mladih parskih umetnika preuzeo iz zbirke novela “Scene” iz boemskog života Anrija Murgera. Radio je na njoj zajedno sa svojim omiljenim libretistom Luiđijem Ilikom i njegovim saradnikom Đuzepom Đakozom. Tako je nastala jedna od najsentimentalnijih opera poznog romantizma. U njoj je mladi kompozitor ugradio i uspomene iz vlastitog boemskog života na studijama u Milanu. Takođe, napisao je i jednu od svojih najuzbudljivijih partitura, gde je iskazao smisao za dočaravanje raznovrsnih atmosfera gradskog života, psihološko profilisanje likova, ilustrovanje osećanja, dramu, liriku, komične i tragične situacije.

Radnja opere dešava se u Parizu oko 1830. godine. Opera “Boemi” oslikava formiranje tog kruga društva, u njegovom samom začetku. Prate ljubav Mimi i Rodolfa od njihovog slučajnog upoznavanja, preko vedrine i neobuzdane zaljubljenosti, problema i trzavica mladalačkih strasti, do tragičnog završetka Miminom smrću.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde