Filmstreet 2018: Monodrama “Pu spas za sve nas” 3. jula na Kalemegdanu

0
195

Filmstreet 2018 svečano je otvoren u subotu, 23. juna, na Studentskom trgu,  uz projekciju filma “Ubistvo u Orijent Ekspresu”.

filmstreet pu spas za sve nas

Kao i svake godine, i na ovogodišnjem Filmstreetu organizatori su pripremili selekciju sjajnih predstava. U njima će publika uživati pod otvorenim nebom Beograda. Tako je u utorak, 3. jula, od 20.30h na repertoaru “Pu spas za sve nas”. To je autorski monodramski projekat Jelene Puzić o zaboravljenoj heroini iz Drugog svetskog rata. Predstava će biti izvedena na Kalemegdanu, u amfiteatru iza Prirodnjačkog muzeja. Ulaz je, kao i uvek, besplatan!

Filmstreet 2018: Svečano otvaranje 23. juna
Jelena Puzić kao Dijana Budisavljević u monodrami promo
Jelena Puzić kao Diana Budisavljević u monodrami “Pu, spas za sve nas”, Foto: Promo

Ozloglašeni koncentracioni logor Jasenovac bio je aktivan u NDH. Čak i pre nego što su partizanski odredi doživali poraz na Kozari 1942. godine. Diana Budisavljević je čula priče o zločinima u Jasenovcu kada je posetila Nemačku. Po povratku u Zagreb, u kom je živela kao supruga uglednog srpskog hirurga, želela je da pomogne. Nekoliko godina kasnije završiće pisanje dnevnika, koje je ujedno i neprocenjivo istorijsko svedočanstvo o ratnim zločinima nad decom. Taj dnevnik pokazuje da je Diana bila više nego dorasla organizovanju pomoći. Posle rata aktuelna vlast nije imala sluha za Dianine akcije, te su njena dela smetnuta na marginu istorije i prepuštena zaboravu.

Počelo snimanje filma o Diani Budisavljević – „Akcija D.B.“
filmstreet otvaranje 2018 studedetski trg foto časlav petrović
Na otvaranju Filmstreet 2018 u parku na Studentskom trgu, Foto: Časlav Petrović

Smatrajući da priča o Diani Budisavljević zavređuje mesto u udžbenicima istorije, mlada glumica Jelena Puzić u nedostatku sredstava za film, osmislila je autorski projekat – monodramu “Pu spas za sve nas”. A, sa ciljem da osvetli plemenitost i hrabrost žene iz jednog od najmračnijih perioda istorije.

Roman Vilhelma Kuesa o Diani Budisavljević u izdanju Samizdata B92

Inače, na otvaranju svake sezone Filmstreet, jedini na ovim našim prostorima, poput Američke filmske akademije na dodeli Oskara, obeleži sećanjem na domaće i strane pop ikone vezane za film, koji su nas napustili u prethodnoj godini. Ko nije bio u subotu u Studentskom parku neka se podseti u sledećem videu:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde