Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.

0
102

Beograd će biti domaćin međunarodnog baletskog takmičenja.

Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.

Belgrade Ballet Competition (Beogradsko baletsko takmičenje) biće održano od 15. do 18. oktobra 2020. godine u Narodnom pozorištu, najavili su organizatori iz Nacionalne fondacije za igru.

Cilj novog takmičenja je da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti.

16. BFI: Jakopo Godani dobitnik nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje”
Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.
Foto: Promo

Takmičari će biti podeljeni u tri starosne grupe (12-15; 16-18; i 19-23 godine) i za ulazak u finale nadmetaće se igranjem dve varijacije iz klasičnog baleta i jedne savremene koreografije. Ocenjivaće ih petočlani žiri, sastavljen od svetski poznatih baletskih umetnika. Najbolje takmičare očekuje vredne nagrade i stipendije. Nagrade će, zavisno od kategorije takmičenja i rezultata, biti diplome, medalje i novčane premije od 200 do 2.500 evra. Dodela stipendija neće zavisti od rezultata na takmičenju.

Narodno pozorište: Primabalerina Mila Dragičević završila igračku karijeru

Predsednik žirija biće čuveni argentinski igrač Hulio Boka (Julio Bocca). Široj javnosti poznat je po ulozi u filmu “Tango” Karlosa Saure.
– Njegova podrška biće neverovatan podstrek za organizatore ali i sve učesnike. Huliova biografija je neponovljiva u svetu baletske umetnosti, baš kao i njegova ličnost. Nakon vrtoglavih uspeha i nastupa na najvećim svetskim pozornicama, njegov oproštajni nastup na glavnom trgu u Buenos Ajresu pratilo je 300.000 ljudi! Potom je na poziv tadašnjeg predsednika Pepea Muhike sedam godina bio na čelu Nacionalnog baleta Urugvaja, bez nadoknade. Poziv da dođe u Beograd prihvatio je u nekoliko minuta! – rekla je Aja Jung, predsednica Nacionalne fondacije za igru.

Buđenje po muzici: Sergej Polunjin, najbolji igrač današnjice, u promo spotu Narodnog muzeja

Ona je dodala da su svoj dolazak potvrdili i Anastasja Voločkova, primabalerina Boljšoj teatra iz Moskve; i Aleksandar Antonijević, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu, inače Požarevljanin. Očekuje se potvrda Manuela Legrija, nekadašnjeg prvaka Pariske opere, direktora Bečkog državnog baleta u Štac operi, i jedne od zvezda savremene umetničke igre, čije ime nije saopšteno.

Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.

Ovi vrsni baletski umetnici neće samo ocenjivati takmičare već će držati i majstorske časove (Master class). Na njima će se podrobnije angažovati u otkrivanju novih talenata.

Četvoro solista Baleta Narodnog pozorišta sa Polunjinom u Veronskoj areni

Glavna takmičarska scena biće Narodno pozorište u Beogradu, a baletske sale Nacionalne fondacije za igru koristiće se za majstorske časove i probe. Tokom takmičenja publici van Srbije omogućiće se da prati finale i dodelu nagrada u direktnom prenosu preko veba.

Prijave za prvo Beogradsko baletsko takmičenje već su otvorene na zvaničnom sajtu www.belgradeballetcompetition.com.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde