Prvi Crossover Musicfest u Loznici od 26. do 28. jula

0
73

Zvuči neverovatno, ali world music festivali u Srbiji niču kao pečurke posle kiše.

Prvi Crossover Musicfest u Loznici od 26. do 28. jula

U Loznici, u Vukovom domu kulture, od 26. do 28. jula biće održan novi festival – prvi Crossover Musicfest. Organizuje ga Muzička produkcija “Starčević”. Festival otvaraju baš oni – trio “Balkanske žice”, u petak 26. jula (20h).

DRAGAN RISTIĆ, grupa “KAL”: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao

Sledeće večeri nastupiće još dva sastava sa Balkanom u imenu. Prvi je domaći i predvodi ga Nikola Starčević, a zove se “Balkanophonia”. A drugi je odlični slovački “Balkansambel”, jedini strani bend u programu, koji je jedan od vodećih sa narastajuće slovačke world music scene.

Festival će, svojim koncertom u nedelju zatvoriti grupa “Kal”, poznato ime domaće world music scene, koji i ove godine sviraju na velikom broju domaćih festivala.

Rastko Aksentijević snimio autorsku pesmu “Tako malo vremena”
Prvi Crossover Musicfest u Loznici od 26. do 28. jula
Trio “Balkanske žice” otvoriće prvi Crossover Musicfest u Loznici, Foto: Printskrin YouTube

Trio “Balkanske žice” izvodi svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu mnogih balkanskih elemenata: srpskih; ciganskih; makedonskih; rumunskih; moldavskih; mađarskih; mediteranskih; bugarskih; grčkih; orijentalnih… sa primesama džezz muzike, svinga, i klasičnih elemenata. Originalna, atraktivna, autentična gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima, sa prefinjenim ukusom. Trio čine Zoran Starčević i njegovi sinovi Nikola i Željko. Kako kažu, njihov jezik je univerzalni muzički – bez granica. Publici vode na pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom, te su pravi izbor za sve koji vole muziku Balkana, džez, sving, etno, ili jednostavno gitaru.

Kad Japanci zapevaju “Mesečinu”, “Đurđevdan”, “Lane moje”

Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, a to je od tada njihov zaštitni znak.
Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, world music i džez festivalima i koncertima diljem planete. Takođe su držali i masterklas studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

E. A. / Izvor: WMAS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde